Витамин В12 е основен градивен елемент, който помага на тялото

...
Витамин В12 е основен градивен елемент, който помага на тялото
Коментари Харесай

Опасно! Ето какви страшни последици има дефицитът на витамин В12 и как да се спасите

Витамин В12 е главен конструктивен детайл, който оказва помощ на тялото да създава червени кръвни кафези, да синтезира ДНК и да поддържа естественото действие на нервната система.
Липсата му може съществено да навреди на здравословното положение и в това време няма доста явни признаци.
Един от първичните признаци на недостиг на В12 е изтръпване в крайниците. При по-тежките случаи даже се следи загуба на паметта. Резултатите от някои проучвания свързват дефицитът на този детайл с мозъчни болести при по-възрастни хора, измежду които деменция и исхемичен инсулт.
Научен отчет, оповестен в изданието Cureus, оповестява, че неналичието на витамин В12 може да предизвика когнитивни нарушавания, по-специално в региона на познанието и паметта. Високите стойности на метилмалонова киселина и серумен хомоцистеин работят като маркери на недостига на детайла.
Високото равнище на последното постоянно се свързва с най-разпространената форма на деменция, заболяването на Алцхаймер. Според учените обаче приемането на добавки или инжекции на детайла може да усили когнитивната функционалност.
Резултатите от проучването, показани в обявата Neural Regeneration Research, удостоверяват значимата роля на витамините от група В в регулирането на клетъчната пролиферация и тяхната резистентност на стрес.
Липсата на В12 е обвързвана с риска от исхемичен инсулт и вероятността от следваща гибел. Това заболяване води до нарушавания на кръвообращението в мозъка с по едно и също време увреждане на тъканите му.
За да се преборите с неналичието на витамин В12, би трябвало към 2,4 mg да се доставят в тялото на възрастен денем. Основният източник на веществото е храната, по отношение на това специалистите предлагат консумация на месо, риба, яйца, млечни артикули и зърнени храни.
За да се откри недостиг на В12, би трябвало да се направи специфичен кръвен тест. Когато удостоверява неналичието на детайл, лекуващият доктор ще даде рекомендации за лекуването и потреблението на специфични витаминни добавки (ако е необходимо).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР