Витамин К е един от четирите мастноразтворими витамини, заедно с

...
Витамин К е един от четирите мастноразтворими витамини, заедно с
Коментари Харесай

Витамин К – с какво помага и как да си го набавим?


Витамин К е един от четирите мастноразтворими витамини , дружно с А,D и Е. Това значи, че организмът може да склaдира част от него и че се усвоява най-добре, когато консумираме съдържащите го храни, паралелно с повечко мазнини.

Добрата мастна разтворимост на витамин К оабче значи още едно нещо. Той мъчно се изнася с урината и с приема му не трябва да се прекалава , с цел да не се стигне до токсично струпване на високи дози в организма.

Изяснени са 3 значими физиологични функции на витамин К:
Има основно значение за съсирването на кръвта; Регулира равнищата на калций в кръвта; Поддържа естествената минерализация на костите;

Това значи, че витамин К е значим за естественото действие на най-малко 2 системи на организма – сърдечно-съдовата и опорно-двигателната. Балансът на този витамин явно е от основно значение и всеки дълготраен недостиг на витамин К може да е рисков.

Поддържането на равнищата на витамин К в организма зависи главно от набирането му с храната и от естествените функционалности на чревния тракт, където той се усвоява. Освен това част от потребните бактерии в чревната флора могат да синтезират витамин К и да го организират към кръвообращението.

Сред храните, богати на витамин К , се открояват зелените листни зеленчуци (зеле, свеж лук, спанак), броколито, краставиците, карфиолът, пилешкия черен дроб, яйцата, ягодите. Този лист демонстрира, че пресни храни, богати на витамин К, може да се набират целогодишно за предварителна защита на недостига му. Важно е да се означи, че установяването на дефицит на витамин К може да се дължи както на недостатъчне банкет с храната, по този начин и на проблеми с чревната флора , затрудняващи естественото му произвеждане в червата.

Конкретните изгоди от биоактивното деяние на витамин К се показват в:

Свързани публикации.. Кога да одобряваме витамини, с цел да ги усвоим изцяло? 0 Най-важните витамини за мъжката плодовитост 0 Мастноразтворимите витамини – A, D, E, K 0

Подкрепа за сърцето
Витамин К преофилактира калцифицирането на съдовите стени и понижава риска от акумулиране на плака по вътрешните им стени. Освен това защищава от инфектиране на ендотела – вътрешния пласт на кръвоносните съдове – с което редуцира риска от образуване на тромби.

Защита от кръвоизливи
Позитивният резултат върху съсирването на кръвта трансформира витамин К в поръчител против значителни кръвотечения, вътрешни и външни кръвоизливи.

Облекчаване на менструални недоволства
Витамин К повлиява и секрецията на някои хормони. Този му резултат е изключително потребен при дамите за облекчение признаците на предменструален синдром, мъчителна менструация и други

Предпазване на мозъка
Витамин К има мощно антиоксидантно деяние и защищава мозъка от свободните радикали. Освен това има данни и за това, че витаминът оказва и директна поддръжка върху мозъчните функционалности.

Всички тези положителни физиологични резултати изясняват за какво дефицитът на витамин К е рисково положение, което не трябва да се позволява. Същото обаче важи и за свръхприема му, криещ риск от струпване в организма и увреждане на разнообразни органи. Затова набирането на витамин К с храната в множеството случаи е задоволително и спомагателният му банкет като добавка би трябвало да се съветва с доктор.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР