Витамин D е един от най-важните витамини за цялостното здраве.

...
Витамин D е един от най-важните витамини за цялостното здраве.
Коментари Харесай

Как да познаем, че ни липсва витамин D?

Витамин D е един от най-важните витамини за цялостното здраве. Той взе участие в редица функционалности в тялото. Недостигът на витамин D може да провокира дисбаланс в доста процеси както във физическото здраве, по този начин и в психологичното, осведоми Bulgaria ON AIR. 

С какво е обвързван дефицитът на витамин D?

Напълняване към талията

Може да звучи необичайно, само че мазнините към корема и талията ви може да са породени от незадоволителни равнища на витамин D в организма. Липсата на задоволително слънце през зимата, което да огрява огромна повърхнина от кожата ни, пречи на синтеза на задоволителни количества витамин D.

Освен това диета, бедна на потребни мазнини, също оказва въздействие върху равнищата на витамин D. Някои храни са изключително богати на този детайл и в случай че те не участват постоянно в храненето, рискът от намаление на стойностите на витамин D в тялото се покачва.

Сред най-богатите на витамин D храни са яйца, черен дроб, сьомга, мазни риби, сирене. Важно е тези храни да бъдат включвани в менюто, изключително през зимата, с цел да може да се компенсира неналичието на задоволително слънчева светлина, играеща основна роля за синтеза на витамин D.

Понижен имунитет

Имунната система се нуждае от витамин D за задачите на процесите си. Имунните отбрани значително зависят от равнищата на витамин D в тялото, както и от други витамини, минерали, антиоксиданти, микро- и макроелементи.

Витамин D взе участие в синтеза на имуноглобулини, които са главните дейни детайли, участващи в имунните функционалности. Заради това дефицитът на витамин D може да повлияе мощно отрицателно имунната система, намалявайки синтеза на имуноглобулини.

Депресия и неприятно въодушевление

Ниските равнища на витамин D са свързани и с съмнения в настроението и психологичното здраве. Той взе участие в процесите в мозъка и нервната система, като това се отразява върху чувството за благополучие и задоволеност от живота.

Ако имате неприятно въодушевление или изпадате в депресивни положения, това може да е предизвикано от недостиг на витамин D.

Умора, липса на сила

Енергийните равнища в организма се въздействат от витамин D. Липсата на този скъп витамин може да ви направи бавни, страдащи от проблеми със съня, което да повлияе на бодростта ви денем. Ако имате недостиг на витамин D, даже достатъчният сън няма да ви обезпечи нужните равнища на сила.

Статията има осведомителен темперамент. Ако имате недоволства, свързани с вероятен недостиг на витамин D, консултирайте се с вашия доктор.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР