Пратеникът на ООН предупреждава, че подновяването на войната остава заплаха в Йемен, освен ако страните не постигнат ново споразумение за прекратяване на огъня

...
Висшият служител на ООН в Йемен предупреждава, че най-бедната страна
Коментари Харесай

Висшият служител на ООН в Йемен предупреждава, че най-бедната страна в арабския свят ще остава буре с барут за подновяване на войната, освен ако съперничещите й фракции не изработят ново споразумение за прекратяване на огъня

От САМИ МАГДИ Associated Press, 28 август 2023 г., 15:12 ч. Саудитска Арабия. Саудитците влязоха във войната през 2015 г., оглавявайки военна коалиция, която застана на страната на правителството и конфликтът се превърна в прокси война между Саудитска Арабия и Иран.

Говорейки след среща с Египетският външен министър Самех Шукри в Кайро Грундберг отбеляза, че враждуващите страни в Йемен поотделно са участвали в мирните усилия през последните месеци, но той каза, че са необходими повече усилия за установяване на твърдо общонационално прекратяване на огъня и рестартиране на политически преговори за прекратяване на конфликта.

Пратеникът приветства преките преговори между Саудитска Арабия и хусите, които набраха скорост, след като Саудитска Арабия постигна споразумение с Иран миналия март за възстановяване на дипломатическите връзки след седемгодишен разрив.

След това Саудитска Арабия и хусите постигнаха проектоспоразумение за възобновяване на прекратяването на огъня и въвеждане на връщане към преки йеменски политически преговори под егидата на ООН.

Правителството на Йемен заяви, че е било информирано за преговорите между Саудитска Арабия и Хуси и е дало първоначално одобрение на проекта на сделката. Но движението е спряно от няколко спорни точки, включително изплащането на заплатите на военния персонал и цивилните в районите, контролирани от Хусите, и гаранциите, че бунтовниците ще участват в политически процес с другите йеменски фракции.

Преговорите между Саудитска Арабия и Хусите досега са успели да попречат на двете страни да възобновят пълноценни битки.

„Има единство между международните актьори за необходимостта йеменският конфликт да бъде разрешен, както и за факта, че ООН е основният посредник“, каза Грундберг.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР