Висшият сенегалски опозиционен лидер Усман Сонко е арестуван: Адвокат

...
Вършият сенегалски опозиционен лидер Усман Сонко е арестуван, каза един
Коментари Харесай

Вършият сенегалски опозиционен лидер Усман Сонко е арестуван, каза един от неговите адвокати пред Al Jazeera.

Членове на неговата партия, както и високопоставен служител по сигурността, потвърдиха ареста пред информационната агенция AFP. Все още не са известни точните причини за ареста.

Невероятният политик и кандидат за президент се сблъска с редица съдебни проблеми през последните години в западноафриканската държава – част от заговор, за да го държи далеч от политиката, твърди той.

Сонко отдавна призоваваше президента Маки Сол публично да се откаже от изборите през 2024 г., като обвиняваше правителството на Сол, че завежда съдебни дела срещу опозиционния политик в опит да измести конкуренцията преди изборите през февруари.

Сал каза в началото на юли, че няма да се кандидатира за трети мандат на президентските избори.

Един от адвокатите на Сонко каза пред Al Jazeera, че е арестуван за „кражба на мобилен телефон“ и „подстрекаване към насилие“.

Според адвоката Сонко, който е бил под домашен арест, но напоследък му е разрешено да напуска дома си, се е връщал от петъчна молитва.

Адвокатът казва, че е бил сплашен от местната полиция, която се е опитвала да го заснеме“, каза Чарлз Стратфорд от Ал Джазира, репортаж от столицата Дакар.

По-рано в петък следобед Сонко каза в социалните медии, че силите за сигурност, разположени пред дома му, са го снимали.

„Моля хората да бъдат готови да се изправят срещу тази безкрайна злоупотреба“, написа той в публикацията.

Той каза, че е взел един от телефоните и поиска изображенията да бъдат изтрити – искане, което беше отказано.

„Твърди се, че Сонко е грабнал телефона от ръката на този полицай и впоследствие е бил арестуван, [според адвоката]“, съобщи Стратфорд.


В съобщение, публикувано в Twitter, което се ребрандира като X, Хуан Бранко, един от адвокатите на Сонко, каза, че политикът е бил затворен в мазето на съда.

Инцидентът е станал късно следобед в петък, национален празник в Сенегал.

През юни Сонко беше осъден задочно на две години затвор за предполагаемо сексуално насилие над служителка в салон за красота през 2021 г., присъда, която го лишава от правото да се кандидатира на изборите през следващата година. Политикът отхвърли обвиненията и каза, че те са политически мотивирани. Той е под домашен арест в столицата Дакар от 28 май.

Случаят предизвика спорадични вълнения, кулминирали във фатални сблъсъци по време на осъждането му, оставили 16 убити според правителството, 24 според Amnesty International и 30 според партията на Сонко.

Той беше блокиран в дома си от охрана между 28 май и 24 юли.

Бивш държавен служител, Сонко стана известен на президентските избори през 2019 г., заемайки трето място след кампания, насочена срещу Сал и управляващия елит на страната.

Той представи Сал като бъдещ диктатор, докато поддръжниците на президента го наричат ​​буйничия, която сее нестабилност.

„Посолството на САЩ е предупредило хората за безредици, но тук има много въпроси без отговор и потенциално много експлозивна ситуация в сенегалската столица тази вечер“, съобщи Стратфорд.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР