Висшият съдебен съвет засега оставя на трупчета въпроса за това

...
Висшият съдебен съвет засега оставя на трупчета въпроса за това
Коментари Харесай

ВСС остави висящ въпроса за разследващия главния прокурор |

Висшият правосъден съвет към този момент оставя на трупчета въпроса за това дали да открие и незабавно да спре процедурата за избор на специфичния прокурор, който би трябвало да проверява основния обвинител и заместниците му, до произнасянето на Конституционния съд.

Така се стигна до компромисното решение на Висш съдебен съвет първо да бъдат обнародвани разпоредбите за избор, признати през днешния ден, а на идващото съвещание - евентуално на 1 април, кадровиците да се произнесат дали да стартира процедурата.

До патовата обстановка се стигна откакто президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за текстове в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се вкарва фигурата на специфичния прокурор. Конституционен съд позволи настояването на президента за разглеждане. 

Според Административнопроцесуалния кодекс „ административният орган стопира производството, когато Конституционният съд е позволил разглеждането всъщност на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на използван закон “.

" Длъжни сме да открием процедурата, законът е настоящо право. Но текстовете, които са оспорени пред Конституционен съд, са директно свързани с процедурата, която ще развием. Ние би трябвало да я спрем “, сподели ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР