Висшият съдебен съвет (ВСС) прие за допустимо второто предложение на

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) прие за допустимо второто предложение на
Коментари Харесай

ВСС допусна и второто искане за отстраняване на Гешев. Той видя зад това политическото влияние на ГЕРБ

Висшият правосъден съвет (ВСС) одобри за възможно второто предложение на членове на Прокурорската гилдия за премахване на основния прокурор Иван Гешев . Това се случи по време на съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет в понеделник, на което 19 членове гласоподаваха в поддръжка на допускането на разглеждането на настояването всъщност.

Второто искане за предварително освобождение на Гешев на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. То е за накърняване на престижа на правосъдната власт и мотив за него е, в което той прикани „ политическият отпадък “ да бъде „ изметен “ от Народното събрание и демонстративно скъса оставката си.

Второто предложение за предварителното освобождение на основния прокурор ще бъде обединено с да допусне за разглеждане всъщност. То беше импортирано от шестима членове на Прокурорската гилдия, а мотив са изказванията на заместника на основния прокурор Борислав Сарафов, че Гешев персонално се е намесил в следствието на гърмежа до кортежа му, избухнал на 1 май, като устно е разпоредил на мястото да бъде позволен израелски специалист.

Правосъдният министър Крум Зарков сподели в понеделник, че ще свика съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет в четвъртък, с цел да стартира разискването всъщност на настояването за освобождение на Гешев.

В началото на съвещанието на Висш съдебен съвет Иван Гешев сподели, че зад задачите на производството за отстраняването му прозира „ опит за политическа интервенция в правосъдната власт и нейното завладяване “.

„ Ясно е, или най-малко за мен, че най-вероятно зад това стои политическото въздействие на партия ГЕРБ “, сподели Гешев.

Първото предложение за отстраняването на Гешев беше импортирано директно откакто номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел изиска оставката на Гешев, а Движение за права и свободи я поддържа. До този миг двете партии постоянно са защитавали позициите на основния прокурор. сред Гешев и водача на ГЕРБ Бойко Борисов, като основният прокурор скъса оставката си и прикани „ политическият отпадък “ да бъде „ изметен ” от Народното събрание.

Впоследствие прокуратурата изиска имунитета на Борисов по случая „ Барселонагейт “ и заяви, че има данни, че той е взел участие в пране на пари.

„ Някои политици не ме харесват – окей, само че това ли в този момент е най-важният проблем на България? Да защитят един някогашен министър-председател, може би Борисов, като безусловно прегазят правото и се създадат закони, с които да махнат оня, който си прави работата и вади „ кирливото долни дрехи “, сподели Гешев в понеделник.

По време на съвещанието Иван Гешев и адвокатката му Радостина Томова желаеха прекъсване на процедурата за предварителното му премахване като показаха, че актуалният правосъден съвет, който е с изминал мандат, няма подготвеност да се произнесе по въпроса за освобождението му от служба нито членовете на Висш съдебен съвет могат да създадат предложение за такова освобождение. По-рано Гешев по въпроса. Висш съдебен съвет обаче отхвърли настояването му с 18 гласа.

Гешев сподели още, че ще сезира Конституционния съд за законодателните промени, които плануват механизъм за следствие на основния прокурор. По думите му в закона се съдържат противоконституционни и дискриминационни разпореждания.

Промените бяха препоръчани от Министерския съвет и признати на второ четене от Народното събрание в края на май. Те плануват и основният прокурор да може да се назначава и освобождава от Висш съдебен съвет с болшинство от 13 гласа от 25-членния Пленум на Висш съдебен съвет, а не както до момента – с най-малко 17. Президентът Румен Радев.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР