Висшият съдебен съвет (ВСС) прие правилата за избopa нa cпeциaлен

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) прие правилата за избopa нa cпeциaлен
Коментари Харесай

ВСС определи правилата за избор на надглавен прокурор


Висшият правосъден съвет ( Висш съдебен съвет ) одобри правила та за избopa нa cпeциaлен пpoĸypop, ĸoйтo да paзcлeдвa основния прокурор и неговите заместници, оповестява БНР.

След като те бъдат оповестени на страницата на Съвета, правосъдните кадровици ще открият и незабавно по-късно ще замразят процедура та, до момента в който Конституционният съд не каже опонира ли новата правна фигура на главния закон.

Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, а конституционните съдии единомислещо взеха решение да обсъдят настояването на президента всъщност.

Конституционният съд ще прегледа всъщност дали опонират на Конституцията промените в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се вкарва фигурата на прокурор, който може да проверява обвинител номер едно или неговите заместници.

„ За да не изпадаме след това в догадка, в случай че нормите бъдат избрани за противоконституционни (а има такова основание), че сме избрали проверяващ на основния прокурор и неговите заместници, който да остане без работа заради оповестяване на противоконституционност на наредбите “, коментира за БНР  доц. Наталия Киселова, учител по конституционно право.

„ Ако (сега) бъде определен проверяващ основния прокурор и този избор предшества решение на Конституционния съд за оповестяване на противоконституционност на наредбите, то новото Народно заседание ще бъде длъжно още веднъж да се занимае с този въпрос “, добави Киселова.

Темата ще бъде отворена не тъй като партиите са сложили този въпрос в стратегиите си, а заради предстоящото решение, в случай че Конституционен съд разгласи наредбите за противоконституционни, разясни още преподавателят. 

В предаването „ 12+3 “ Велислав Величков от самодейността „ Правосъдие за всички “ разяснява: 

„ Фигурата на специфичния прокурор е неуместна и без аналог, леко обезчестяване на понятието за правораздаване... Този специфичен прокурор не би трябвало да е в системата на прокуратурата. Не би трябвало да е персонално зависещ на основния, може да е магистрат, който да се регистрира пред Висш съдебен съвет “. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР