Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи старта на процедурата за предсрочно

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи старта на процедурата за предсрочно
Коментари Харесай

ВСС отложи процедурата за освобождаване на Гешев

Висшият правосъден съвет (ВСС) отсрочи старта на процедурата за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Част от членовете на съвета са на мнение, че би трябвало да бъде изчакано окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС).

Пред магистратите има тъжба, обвързвана с първото искане за предварителното освобождение на Иван Гешев - през 2021 година, от предходния министър на правораздаването Янаки Стоилов. Тогава пленумът на Висш съдебен съвет реши да остави без разглеждане като неприемливо импортираното предложение, а решението на Висш съдебен съвет беше обжалвано във Върховен административен съд. След като на 8 февруари т.г. Конституционният съд реши, че министърът на правораздаването може да прави предложение до Висш съдебен съвет за предварително освобождение на основния прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, делото във Върховен административен съд беше обновено.

Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков съобщи при започване на полемиката, че политиката би трябвало да напусне залата на Висш съдебен съвет и да остане единствено правото. Той предложи през днешния ден да няма гласоподаване и спор по тематиката, тъй като са планувани срещи с евроексперти и няколко от членовете на съвета няма да могат да участват на съвещанието. Именно Чолаков предложи и отсрочване поради неприключилото дело във Върховен административен съд.

Чолаков съобщи още, че двете претенции (на Надежда Йорданова и на Янаки Стоилов) са с идентичен темперамент и би трябвало да стане ясно дали министър Йорданова поддържа настояването на Стоилов. Според ръководителя на Върховен административен съд няма и ясни правила, по които да върви процедурата. 

На собствен ред Гешев съобщи, че не се тормози от нищо и желае оптимално бързо и обществено двете претенции да бъдат прегледани от Висш съдебен съвет. И уточни, че поддържа предлагането за отсрочване до дефинитивно изговаряне на Върховния административен съд.

Калина Чапкънова съобщи, че няма потребност процедурата да бъде обвързана с решението на Върховен административен съд. Гергана Мутафова също се разгласи за основаване на правила, по които да върви процедурата. 

Единодушно Висш съдебен съвет гласоподава за период от две седмици да бъдат основани правила, по които да върви процедурата. Гешев съобщи, че няма да взе участие в гласуването. 

Отложената процедура за предварително освобождение на основния прокурор не изненада никого, разяснява министърът на правораздаването Надежда Йорданова.

Не виждам значителен проблем в отлагането, стига това да не продължи прекомерно дълго във времето, уточни Йорданова. Тя чака след две седмици, още веднъж на пленум на Висш съдебен съвет, процедурните правила да бъдат прегледани, а не през процедура да бъде заобиколено разглеждането всъщност. 

Правилата за предварително преустановяване на мандат би трябвало да са огледални на тези по желание на основен прокурор и ръководители на висши съдилища, счита Надежда Йорданова. Тя беше безапелационна, че няма да води " война с календара ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР