Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по предсрочно прекратяване на

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по предсрочно прекратяване на
Коментари Харесай

Гешев загуби ВСС! С 14 гласа за кадровиците решиха да гледат искането за отстраняването му

Висшият правосъден съвет (ВСС) откри процедура по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

След близо два часа спор с 14 гласа " за " Висш съдебен съвет позволи за разглеждане настояването за премахване на Иван Гешев от поста. Четирима от членовете на Висш съдебен съвет гласоподаваха " срещу ", основният прокурор не взе участие във вота, тъй като си направи самоотвод.

Обсъждането всъщност и гласуването, съгласно вътрешните правила на кадровиците, би трябвало да бъде в 7-дневен период.

Иван Гешев изясни пред Висш съдебен съвет, че не е правил записа сред него и Йордан Стоев от Висш съдебен съвет, в който се приказва за неговата оставка, както и дали ще получи гаранции за сигурност, когато си я подаде.

 

" Беше изработен опит да бъда застрашен с един запис, с цел да може да бъде доказано, че ще си подам оставката в понеделник, 11-ти май. На записа аз настоявам, че съм аз и това което съм споделил съм аз. Твърдя, че този запис не е юридически от мен и настоявам изрично, което се и чува, че господин Стоев съобщи, че това е направено по предписание на ГЕРБ. Аз попитах не е ли по този начин, изтъквам по памет, и той сподели - да по този начин, само че косвено еди кой си тропна по масата ", сподели Гешев.

 

И посочи: " Ще изтъквам конституционалиста проф. Пламен Киров, който пред в. " Труд " сподели, че правовата страна е трансформира в дрипава риза. Не се съгласявам с него. Смятам, че избрани лица, които са от правосъдната власт, може и от Висшия правосъден съвет, се пробват да трансфорат правовата страна в дрипава риза. "

Преди съвещанието коментар направи и Йордан Стоев, като той оцени и цялостното събитие на Гешев в от началото на седмицата, част от което беше и 35-минутният запис:

" Първо се прави шоуто, което, съгласно мен, беше със слаба актьорско осъществяване и още по-слаба постановка. Това е една цялостна операция. Единственото, което мога да кажа, без да влизам в детайлности е, че не аз съм поканил Иван Гешев, с цел да отида в дома му на посетители, а той ме е поканил. Той показа едни известия на телефон, които не са цялостни. Просто всичко, което е сред нас не е показано.То ще бъде показвано на съответните органи и ще стане ясно кой кого е канил, кой кого е викал и кой е желал с кого да беседва ".


Стоев изрично отхвърли да е правил записа. " Записът, който беше показан на конференцията на Иван Гешев, е един прахуляк, с цел да може да се отклони вниманието от актуалната процедура. Аз не съм правил записа. Ще получа призовка от ВКП през днешния ден. За какво и за какво не знам ", съобщи членът на Висш съдебен съвет, който се появи в аудиозапис, показан от основния прокурор предходната седмица на брифинг.

Стоев сподели, че няма да си направи самоотвод, а назова записът " операция от страна на Иван Гешев, което ще бъде потвърдено от способените органи ".

" Крайно време е да разкрием истината за всичко протичащо се. Държа това да бъде в институциите, които са призвани да вземат решение тези разногласия. Една от тези институции е Висш съдебен съвет. Тук би трябвало да се вземат решение въпросите, а не с конференции, записи, чатове и недомлъвки ", съобщи правосъдният министър Крум Зарков.

Зарков уточни, че има разнопосочни изказвания - “правени ли са такива записи, кой ги е правил, употребявани ли са за насила и изнудване ”, означи той и акцентира, че Висш съдебен съвет е органът, които би трябвало да реши това.

“Процедурите са написани от Висш съдебен съвет във вътрешни правила. В момента ще се преглежда допустимостта и редовността на първата почнала процедура. За втората, която беше импортирана преди няколко дни тече период за предоставяне на мнение от основния прокурор ”, сподели Зарков и посочи, че срокът е 7 дни.

 

" Мисля, че е извънредно време да разкрием истината изобщо за всичко протичащо се и държа това да бъде в институциите, които са призвани да вземат решение тези разногласия. Тук би трябвало да се вземат решение въпросите, а не с конференции, не със записи, не с чатове, не с недомлъвки. Крайно време е да се открие какво се е случило или какви би трябвало да бъдат решенията ", сподели Зарков.

По време на съвещанието беше доказано, че част от поискалите отстраняването на основния прокурор са обект на прокурорски инспекции. Според тях, това е обикновен опит да бъдат сплашени, поради позицията ми по повод държанието на Иван Гешев.

Вероника Имова от Висш съдебен съвет прикани да преглеждат предлагането за освобождението на Иван Гешев независимо, а не би трябвало да се разискват разнообразни заявления.

Калина Чапкънова предложи да се разиска декларацията на шестимата членове от прокурорската гилдия, с които желаят предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев упълномощи юрист Томова, която да води неговата отбрана.

 

Дневният ред на пленума на Висш съдебен съвет включва две точки.

Първата е изговаряне по редовността и допустимостта на предлагането от членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за предварителното освобождение от служба на основния прокурор на Република България Иван Гешев за тежко нарушение на служебните отговорности.

Втората е продължение на разискването на сигнала, подаден до Висшия правосъден съвет на 16 май 2023 година от Борислав Сарафов – шеф на Националната следствена работа, и чуване на подателя на сигнала и посочените в сигнала лица.

 

Предложението за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор бе импортирано от шестима членове на Прокурорската гилдия - Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев.

В началото на съвещанието Калина Чапкънова изиска да бъде разисквана декларацията на шестимата, искащи отстраняването на Гешев.

" Тук е трибуната, на която може да се чуе гласът на истината и да се разбере какви репресивни дейности с полузаконни дейности се подхващат против тези, които искахме премахване. Целта е да бъдем демотивирани ", сподели Чапкънова

Главният прокурор изиска отказ на шестимата, които са внесли предлагането. Той уточни, че в случай че те не го създадат, е добре специфична комисия да се произнесе. " Те нямат морално право да вземат участие в тази процедура ", сподели Гешев.

" Определени лица се пробват да трансфорат правовата страна в дрипава риза и ще направя всичко допустимо това да не се случи. Беше изработен опит да бъда застрашен със запис, с цел да си подам оставката. Този запис не е юридически от мен и това споделих в рамите на инспекция за търговия с въздействие и корупция във ВКП ", уточни Гешев.

По думите му това е изолиран кръг от хора, които може би извършват други цели, които опонират на ползите на правосъдната власт, върховенството на закона и правовата страна.

В последна сметки отводи не бяха направени.

 

Заседанието продължава.

 

Очаквайте детайлности

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР