Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да участва в работната група,

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да участва в работната група,
Коментари Харесай

Цацаров и Лозан Панов обединени за неизбежната отбрана

Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли да взе участие в работната група, която би трябвало да приготви промени в Наказателния кодекс (НК), с които се уголемява полето на неизбежната защита.
Ден по-рано основният прокурор Сотир Цацаров се изрече скептично за бъдещи промени и загатна, че настояването за тях е предизвикано не от угриженост за закона, а за да се извлекат политически дивиденти.
Да се разшири полето на неизбежната защита желаеха първо от Вътрешна македонска революционна организация. Повод стана казусът с доктор Иван Димитров, който простреля съдения за обири Георги Джевизов, който бе влезнал в гаража му. Лекарят бе упрекнат в ликвидиране при превишаване рамките на неизбежната защита.
Вътрешна македонска революционна организация разгласява на уеб страницата си план на новия закон. От измененията се вижда, че те значително повтарят анулираните от Конституционния съд през 1997 година След Вътрешна македонска революционна организация правосъдният министър Цецка Цачева разгласи, че министър председателят Бойко Борисов е упълномощил на нея и на МВР-шефа Валентин Радев да изготвят промени в Наказателен кодекс. Тя изясни, че ще се прави работна група. За присъединяване в нея за били поканени и представители на Висш съдебен съвет, предава в. " Сега " в днешния си брой.
Пленумът му обаче отхвърли да взе участие. По време на дебатите стана очевидно и рядко срещано единодушие сред основния прокурор и ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов - и двамата се оповестиха срещу сходни промени.
Цацаров е декларирал, че не вижда смисъл прокуратурата да взе участие в работна група, откакто промени към този момент са написани и препоръчани от вицепремиера Красимир Каракачанов . " Ако тези промени, направени толкоз бързо и рационално, влязат в Народно събрание от името на държавното управление, има си процедура - правната комисия ни кани за мнение и ние ще участваме. Но не виждам нужда да участваме в работна група, която занапред ще прави нещо, което към този момент е направено и е обосновано с публичната нужда ", е декларирал основният прокурор.
Панов все по-трудно намирал съдии, които да вземат участие в работни групи, защото тяхното мнение не се зачитало, само че наличието им валидирало нещо предрешено. " Изпълнителната власт е поредна в своята предвидимост и непоследователна за това по какъв начин се трансформират законите ", декларирал той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР