Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на
Коментари Харесай

Гешев остава главен прокурор. Двама членове на ВСС гласуваха за отстраняването му, 16 бяха против

Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли да приключи предварително мандата на основния прокурор Иван Гешев . Само двама от членовете - Атанаска Дишева и Олга Керелска , поддържаха претекстовете на министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова и предшественика в служебното държавно управление ѝ Янаки Стоилов . Всички останали 16 членове на Съвета гласоподаваха “против ”. Иван Гешев не взе участие в гласуването.

Дебатите по желаната оставка започнаха в 9:30 сутринта и продължиха повече от 12 часа. Основанията, въз основата на които се желае освобождението на основния прокурор, са подозрения за осъществени служебни нарушавания и уронване престижа на правосъдната власт. Гешев отхвърли всички обинения и ги назова “политически празни клишета ”.

В настояването си за предварително освобождение на Гешев Надежда Йорданова се базира на. Сред тях са случаите на полицейско принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година, които част от които прокуратурата не видя, неналичието на дейности по журналистическото следствие “Осемте джуджета ” , казусът “ Жоси ” , казусът “Гебрев ” и враждебното отношение на Гешев към неправителствени организации, обособени персони и юридически общности.

да желае освобождението на Гешев са нарушавания на Етичния кодекс на магистратите. Едно от тях визира оповестяване на данни от специфични разследващи средства (СРС). Друго е обвързвано с изказвания и мнения на основния прокурор, които “показват пристрастност и преднамереност и нарушават презумпцията за непорочност ”. Други две учредения засягат акцията, на която прокуратурата нахлу в президентството през лятото на 2020 година

Предложението на Стоилов беше отхвърлено като “недопустимо ” за разглеждане през 2021 година По-късно Конституционният съд единомислещо анулира решението на Висш съдебен съвет и върна проблема за ново разискване и разгласи, че правосъдните кадровици са нарушили конституцията, отказвайки да прегледат предлагането на служебния министър.

След това обаче Висш съдебен съвет няколко пъти отсрочи дебатите и гласуването на предложенията.
 Само Атанаска Дишева и Олга Керелска поддържаха настояването на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов за премахване на Гешев
Гешев отхвърли всички обвинявания в настояванията на двамата министри.

“Говорим за съждения, умозаключения, политически празни клишета, пропагандни плакати. Това са тези, които нямат никакво обективно покритие, обидни са за цялата правосъдна власт и съставляват политически погрешни тези за реализиране единствено на политически резултати, които уронват освен престижа на правосъдната власт, уронват държавността и са позор за тези, които ги пишат ”, сподели той, представен от БНР.

По време на дебатите Гешев няколко пъти повтори, че не носи отговорност за дейностите на редови прокурори или административни ръководители, нито на пресцентъра на държавното обвиняване. Йорданова цитира решение на Конституционния съд, което по думите ѝ гласи противоположното.

Един от двамата членове на Висш съдебен съвет, които гласоподаваха за отстраняването на Гешев, сподели, че от отговорите му останала с усещане, че Гешев няма никакви пълномощия.

“Защото на всичко, което до момента беше наранено, той отговаряше: “Това не е мое пълномощие ”, “Това не е мое обвързване ”. Вероятно към края на днешното разискване или разискването на тези оферти, когато и да се случи, ще стигнем до заключението, че основният прокурор на процедура няма никакви пълномощия ”, сподели Дишева.

За отстраняването на Гешев бяха нужни 17 гласа. В поддръжка на предварителното му освобождение обаче гласоподаваха единствено двама.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР