Висшият съдебен съвет (ВСС) не може да реши проблемите по

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) не може да реши проблемите по
Коментари Харесай

Гешев се оплака от правен хаос и трагедия след закриването на спецсъда

Висшият правосъден съвет (ВСС) не може да реши проблемите по прехвърлянето на каузи от закритите спецсъдилища и спецпрокуратура . След приемането на измененията от Народното събрание се обрисува юридически безпорядък, с който кадровият орган на правосъдната власт не може да се оправи. Тази теза изрече на съвещанието на Висш съдебен съвет в четвъртък основният прокурор Иван Гешев.

 

Въпреки че съгласно измененията висящите пред спецсъда каузи би трябвало да се изпратят в Софийския градски съд (СГС), а незапочналите в окръжните по страната, шефът на държавното обвиняване изясни, че не знае по какъв начин това ще се случи. Гешев бе изрично срещу закриването на профилираните институции и от месеци чертае апокалиптични сюжети за развиването на делата. Сега той съобщи, че имало 7-дневен период за изпращане на материалите, който бил неосъществим за осъществяване.

 

" Голямата част от тези проблеми бяха изложени и в Народното събрание, беше посочено, че това законодателно решение ще провокира юридически безпорядък, този юридически безпорядък към този момент се обрисува и аз на огромна част от тези проблеми не виждам никакво решение. Да, те са 60 в профилирания углавен съд (делата б.р.), в прокуратурата са стотици. В този 7-дневен период физически няма по какъв начин да се комплектоват и изпратят тези многотомни каузи с тонове материални доказателства ", съобщи Гешев.

 

Главният прокурор попита и в какво качество и кой ще изпрати делата, откакто съдът към този момент не съществувал. Той акцентира, че нямало нито началник на съда, нито на спецпрокуратурата.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР