Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува да не изслушва началника на

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува да не изслушва началника на
Коментари Харесай

Гешев пред ВСС: Не съм имал идея да подавам оставка, атаката срещу мен е от една партия и лидера ѝ

Висшият правосъден съвет (ВСС) гласоподава да не изслушва началника на Националното разследване Борислав Сарафов по сигнала му против основния прокурор Иван Гешев, както и останалите заместниците на основния прокурор.

 

С 13 гласа " срещу " Висш съдебен съвет отхвърли чуването на Борислав Сарафов и заместничките на Иван Гешев, пренумът изслушва единствено него.

 

Това стана след близо час полемика. Все отново членовете на съвета взеха решение да зададат въпроси на Иван Гешев за публикувания от него запис с члена на съвета Йордан Стоев.

 

Причината се оказа, че кадровиците не съумяха да намерят процедура, по която да го създадат. " За " бяха Олга Керелска, Атанаска Дишева, шефката на Върховен касационен съд Галина Захарова и Цветинка Пашкунова. Олга Керелска изиска да се изслуша записа, само че кадровиците отхвърлиха и това.

 

Според Атанаска Дишева кадровият орган на Темида си е заринал главата в пясъка с отхвърли да чуе позициите на заместител основните прокурори за това какво е станало на срещата на 15 май в кабинета на Гешев. В сигнала си Сарафов твърди, че тогава пред всички Гешев е пуснал запис на негов диалог със Стоев. За него основният прокурор е декларирал, че е направил персонално.

 

В рамките на съвещанието основният прокурор разгласи, че този запис е бил получен на флашка от негов чиновник в неделя вечерта.

 

В началото на чуването основният прокурор напомни последователност,, която изнесе и на брифинга в понеделник. " Не съм имал никакво желание да си депозирам оставката ", разгласи още веднъж Гешев.

" Предполагам, че зад тази офанзива стои една политическа партия и нейния водач ", разгласи Гешев. Според него задачата била преодоляване на прокуратурата, а по-късно съдилищата.

" Не аз съм поканил в дома си господин Стоев, а той изрази това предпочитание. В неделя вечерта получих позвъняване от мой помощник, че е плучил по избран метод пощенски запис ", разгласи още Гешев.

Той описа и по какъв начин се е провела оперативката в неговия кабинет в понеделник 15 май, малко преди да скъса оставката си. Той още веднъж напомни, че Сарафов седнал против заместничките му. Като чул малко станал и оповестил, че е помярско да се записват сътрудници. Гешев му дал отговор, че не той е записвал.

Като чул малко от записа, Сарафов попита да предам ли на еди-кой си да кажа какъв е. Гешев му дал отговор да му съобщи.

Гешев допусна, че от неговия помощник ще бъдат снети пояснения.

Сигналът беше, че основният прокурор е записал члена на съвета Йордан Стоев. Сигналът на Сарафов беше изпратен в съвета предходната седмица. Същият отиде и в прокуратурата.

Това става единствено минути откакто с 14 гласа " за " кадровият орган реши да гледа настояването за отстраняването на основния прокурор.

Любопитен подробност е, че Гешев е на съвещанието с юрист. Това е Радостина Томова от САК.

Той попита в какво качество Висш съдебен съвет вика хора на чуване. В кадровия орган са поканени заместничкиите на Гешев, които би трябвало да обяснят какво се е случило в кабинета на основния прокурор на 15 май, понеделник. Това беше денят, в който той скъса оставката си. Сарафов твърди, а и Гешев го удостовери, че пред тях е пуснал запис на диалог сред него и Стоев, извършен предния ден. Според Сарафов Гешев бил направил запис, а съгласно Гешев записът бил даден на негова служителка на флашка.

Ние сме в никаква процедура, сподели и Георги Чолаков, шефът на Върховен административен съд. В момента тече спор за процедурата.

Гешев заявява, че няма спънки да взе участие в диалог. Зарков посочи, че с интерес би изслушал Сарафов и Гешев. И попита кадровиците в действителност ли мислят, че няма процедура, по която да ги изслушат. Имаме всичкото време на света, добави министърът.

Главният прокурор напомни, че откакто в прокуратурата има инспекции, няма следствена загадка.

Няма проблем да ме изслушате, сподели Гешев.
Проблем ще има, в случай че няма къде да се приказва, отговори Зарков.

Според Гергана Мутафова от предходната седмица са се случили доста неща и има сериозна смяна на обстановката. Тя изрази мнение, че защото към този момент с този запис се е занимал Инспекторатът към Висш съдебен съвет, а през днешния ден се изслушат заместниците на Гешев, може отново да им се желае отказ.

" Имам огромно терзание, че това, което ще създадем, ще се употребява за следващ път за искане на нашия отказ ", сподели тя.

Боян Магдалинчев пък изясни, че няма спънка да се внесе трето искане за премахване на Гешев, в случай че най-малко трима от Прокурорската гилдия решат въз основата на сигнала на Сарафов.

Главният прокурор пък предложи тези от кадровиците, които имат вътрешно разбиране, че той е направил записа, да внесат трето искане за освобождението му.

Олга Керелска посочи, че публичният интерес е огромен и дължат някаква изясненост по въпроса. Повечето от кадровиците заявиха подготвеност да се организира диалогът, само че имаха терзания в каква процедура ще бъдат. Калина Чапкънова изрази терзание, че няма да може пълноценно да задава въпроси, тъй като не се обяснява процедурата.

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР