Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно реши да изиска от НАП

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно реши да изиска от НАП
Коментари Харесай

Съдебният съвет изиска доклад на данъчен директор с оплаквания от дейността на Бургаски съд

Висшият правосъден съвет (ВСС) единомислещо реши да изиска от Национална агенция за приходите отчета, в който съгласно медийни изявления, шефът на териториалната дирекция на приходната организация в Бургас се оплаква на ръководителя си в София. Недоволството му е, че Административният съд в града анулира наложените от организацията наказания. В отчета районният шеф предлага да се извърши " селекция " на магистрати, без да се схваща какво значи това. Както и " селекция " на членове на фамилиите им, на счетоводни къщи и юристи, които са обслужвали глобени от Национална агенция за приходите - Бургас хора и компании.

Предложението бе импортирано от представляващия съвета Боян Магдалинчев, който е ръководител и на асоциацията на административните съдии в страната. Той акцентира, че не е известно дали съществува подобен отчет, само че съветът е задължен да ревизира информацията. След това в случай че има отчет той би трябвало да бъде разискван.

В поддръжка на концепцията на Магдалинчев се разгласи и Красимир Шекерджиев. Той съобщи, че неотдавна е бил в Бургас и сътрудниците там му споделили освен, че подобен отчет има, даже е оповестен, само че и към този момент са почнали проверки на административните магистрати. Проверките били тъкмо по отношение на постановените от тях актове, което Шекерджиев разгласи за неприемливо в случай че е правилно. По думите му Висш съдебен съвет се е забавил с реакцията си, само че е значимо да се желае отчета, да се разбере основанието му, както и за какво тъкмо в Бургас е зародил този въпрос, откакто такива произнасяния има и в други административни съдилища.

В отчета шефът на приходната дирекция в Бургас се оплаква, че административните съдии анулират наложените от него и сътрудниците му наказания на заведенията по морето, измежду които е и тяхното затваряне. Преди време в уеб страницата " Афера " бяха публикувани фотоси от отчета. В него шефът на Национална агенция за приходите Бургас написа, че съдът уронвал престижа на организацията като отменял актовете им. Затова той предлага да се извърши селекция на " провинилите се " съдии, на юристите, защитаващи клиентите си от дейностите на администрацията, както и на фамилиите на тези съдии и юристи. От отчета не се схваща какво значи " селекция ". В отбрана на съдиите с писмо до изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите се застъпи и най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите в България (ССБ).

В средата на август и вицепремиерът Валери Симеонов изиска инспекция за честност на краткотрайния началник на Административния съд в Бургас поради отменяни актове на заведения.

Симеонов изиска Инспекторатът към Висш съдебен съвет да ревизира честността на Панайот Генков и да откри дали той е оказвал напън, директно или индиректно въздействие върху негови подчинени магистрати. Причина за сигнала му станаха произнасяния на съдии от Административния съд за анулация на авансово осъществяване и анулация на актове на НАП-Бургас, за противозаконна активност в заведения и нощни заведения по българското Черноморие. Съдебните инспектори обаче не откриха никакви нарушавания в активността на Генков и отхвърлиха обвиняванията за бойкот и оказван напън върху съдиите по делата за запечатаните обекти.

Преди два дни съдийската гилдия отсрочи избора за титулярен началник на съда за декември. Въпреки произнасянето на правосъдния инспекторат в отбрана на единия претендент - Генков, се появи различен проблем с атестирането му. Спор сред кадровците отсрочи избора и идващият вторник те първо би трябвало да решат дали би трябвало да се направи или не препоръка на висш арбитър, която по принцип не се прави, само че пък се изисква за заемане на управителен пост. За поста се състезават трима съдии.

Иначе Генков стана краткотраен началник на съда през април тази година. Решението за избирането на съдията от Върховния административен съд (ВАС), който закупи популярност около абсурда с " бедните " магистратски родственици, получили право на градеж в Приморско, бе взето от предния състав на Висш съдебен съвет.

Името на тогавашния началник на поделение във Върховен административен съд Панайот Генков нашумя през 2010 година със абсурда с така наречен " небогати " съдийски родственици. Тогава се потвърди, че през 2004 година щерка му Ваня Генкова, тогава студентка, се е записала в община Приморско, а скоро по-късно получила като извънредно нуждаеща се право на градеж върху 430 кв.м. на Буруната в града против 1 677 лева По-късно извънредно нуждаещата се от жилище студентка построява хотел и продава жилищата на татко си, а след това те са продадени на предприемачи с каузи, решавани точно във Върховен административен съд, в това число от отделението на татко ѝ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР