Висшият съдебен съвет (ВСС) е на път да приключи процедурата

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) е на път да приключи процедурата
Коментари Харесай

Още днес гонят Гешев?

Висшият правосъден съвет (ВСС) е на път да завърши процедурата по отстраняването на Иван Гешев близо месец след началото й. Днес, до момента в който основният прокурор пътува към Страсбург, където на следващия ден се закани да приказва за " Барселонагейт " и други следствия за корупция, болшинството в съвета ще се произнесе дали той е уязвил престижа на правосъдната власт изричайки фразата, че е " ясно кой е политическият отпадък в Народното събрание и той би трябвало да бъде изметен ". Според източник на Lupa.bg, единствено след броени часове процедурата ще завърши с отстраняването на Гешев.

Основната линия на отбрана на Гешев, който напусна съвещанието и решението ще бъде взето в негово неявяване, беше, че той е бил обиден и в изключително прочувствено положение, поради събитията от началото на май - гърмежа до автомобила му и импортираните претенции за освобождението му. От друга страна, съгласно четиримата вносители на предлагането за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, афекта, под който е бил Гешев, никога не може да го оправдае нито за думите, нито за последвалите дейности.

Съветът реши да продължи процедурата в неявяване на Гешев, като одобри, че не му е нарушено правото на отбрана. Членове на съвета му предложиха да смени билетите си за Страсбург, тъй като чуването му пред комисията е на следващия ден - 13-ти юни. Главният прокурор обаче отхвърли и напусна съвещанието, заставяйки и адвокатката си да напусне. Член на съвета - Севдалин Мавров, който досега не се е изказвал всъщност, отхвърли да взе участие в процедурата с претекст, че е нарушена Конституцията и също напусна съвещанието.

За да бъде отхвърлен Иван Гешев, би трябвало да гласоподават 13 души от съвета. След това Висш съдебен съвет изпраща предложение на президента Румен Радев да издаде декрет за освобождението му.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР