Висшият съдебен съвет трябва да реши днес дали да спре

...
Висшият съдебен съвет трябва да реши днес дали да спре
Коментари Харесай

ВСС решава дали да спре процедурата за избор на специалния прокурор |

Висшият правосъден съвет би трябвало да реши през днешния ден дали да спре процедурата за избор на проверяващия прокурор, който да следи работата на основния, до произнасянето на Конституционния съд.

Конституционен съд ще прегледа всъщност дали опонират на главния закон измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се вкарва фигурата на специфичния прокурор.

Президентът Румен Радев изиска да бъдат оповестени за противоречащи на конституцията текстове от двата закона, с които се основава този пост.

„ За да не изпадаме след това в догадка, в случай че нормите бъдат избрани за противоконституционни (а има такова основание), че сме избрали проверяващ на основния прокурор и неговите заместници, който да остане без работа заради оповестяване на противоконституционност на наредбите “, разяснява пред БНР доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право.

„ Ако (сега) бъде определен проверяващ основния прокурор и този избор предшества решение на Конституционния съд за оповестяване на противоконституционност на наредбите, то новото Народно заседание ще бъде длъжно още веднъж да се занимае с този въпрос “, добави Киселова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР