Висшият съдебен съвет спря процедурата за избор на нов главен

...
Висшият съдебен съвет спря процедурата за избор на нов главен
Коментари Харесай

ВСС спря процедурата по избор на нов главен прокурор

Висшият правосъден съвет спря процедурата за избор на нов основен прокурор до произнасянето на Конституционния съд.

Решението беше взето единомислещо от присъстващите 18 членове на съвета.

В дневния ред е и тематиката за опит за напън върху членовете на Висш съдебен съвет, инициирали предлагането за предварително освобождение на Иван Гешев. Освен това ще бъде разисквано още присъединяване на магистрати в тази ситуация „ Осемте джуджета “.

Вчера стана ясно, че изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов е изпратил до Висш съдебен съвет информация за нарушавания на прокурори по проблема „ Осемте джуджета “. Справката е направена в края на юли 2020 година. От нея излиза наяве, че са „ позволени груби престъпления “ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Спецпрокуратурата.

" Със сигурност би трябвало да има последици. Аз ще предложа на Пленума да се извърши, задълбочена инспекция по констатациите в отчета. Първо, самият факт, че този отчет три години е държан някъде е тежко дисциплинарно нарушаване, най-малкото, на управлението на прокуратурата. Говорим за екипа персонално на Гешев и неговите заместител прокурори, които са имали достъп до този отчет. Част от тях не престават да са в прокуратурата - т.е. във връзка с тях някаква отговорност би трябвало да бъде потърсена и аз ще упорствам за това “, това заяви министърът на правораздаването Атанас Славов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР