Висшият съдебен съвет ще разгледа по същество двете искания за

...
Висшият съдебен съвет ще разгледа по същество двете искания за
Коментари Харесай

ВСС решава ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор

Висшият правосъден съвет ще прегледа всъщност двете претенции за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

В понеделник кадровиците одобриха двете оферти за освобождение на Иван Гешев да се преглеждат в една обща процедура и позволиха събирането на доказателства.

Първото искане е за нарушаване на служебните отговорности по отношение на следствието на гърмежа против кортежа му, а второто за изявление на Гешев, в което той назовава българските политици в целокупност отпадък.

Според Гешев претекстовете за преустановяване на мандата му пазят ползи отвън правосъдната власт.

Главният прокурор не приема и че е нарушил служебните си отговорности във връзка с следствието на гърмежа против кортежа му, защото на 1 май, когато стана случаят, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април, напомня Българска национална телевизия.

В понеделник Гешев напомни, че е внесъл в Конституционния съд запитване дали Висш правосъден съвет с изминал мандат е законен да работи, както и дали може да взима кадрови решения, и изиска производството да спре до произнасянето на съда.

Пленумът обаче реши, че няма съображение за това и реши да сплоти двете производства. Днешното съвещание стартира в 09:30 и ще бъде предавано по Българска национална телевизия 2.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР