Висшият съдебен съвет събра комисия от седем членове - включително

...
Висшият съдебен съвет събра комисия от седем членове - включително
Коментари Харесай

7 членове на ВСС ще проверяват делата на Мартин Божанов - Нотариуса и неговите приближени

Висшият правосъден съвет събра комисия от седем членове - в това число ръководителите на двете Върховни съдилища - които ще създадат цялостна инспекция на делата, свързани с убития Мартин Божанов - Нотариуса.

В комисията влизат ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков, както и членовете на съвета Атанаска Дишева, Олга Керелска, Даниела Марчева, Вероника Имова и Цветинка Пашкунова.

Захарова и Чолаков имат правото да разпореждат спомагателни задания и инспекции на всички останали съдии в системата.

Целта на комисията е да откри дали има данни за нарушавания на закона от страна на съдии по каузи, свързани с групата на Нотариуса.

На забележка на Пашкунова, че тя не би трябвало да се занимава с възможни зависимости на други магистрати (заради излизане отвън компетентността на съдийския съвет), Олга Керелска обърна внимание, че при съществуване на данни за прокурори или следователи тази информация не трябва да бъде премълчавана или подценявана.

Галина Захарова увери, че в сходни случаи всички данни ще бъдат изпращани за в допълнение следствие на контролните органи.

Какво съответно ще се ревизира от комисията?
ще се изиска цялостна информация от съдилищата и прокуратурата ГДБОП, ДАНС, Столична дирекция на вътрешните работи, Национална агенция за приходите, Инспектората на Висш съдебен съвет и бюрото за надзор на специфичните разследващи средства по отношение на делата на Божанов; особено ще се ревизират трите каузи, посочени от Николай Стайков от Антикорупционния фонд със подозрения за злоупотреби - делото за несъстоятелността на КТБ, за конфискация на активите на Евелин Банев - Брендо и фамилията му, и делото " Манджуков vs. Инвестбанк " ; ще се ревизират всички каузи, свързани с тримата юристи Велимир Атанасов, Калин Чанков и Емил Писков, които са работили за Нотариуса или са били негови съдружници; ще се ревизират и делата, по които Божанов и тримата юристи са били страни, жалбоподатели или очевидци.
Комисията би трябвало да завърши работа в период от три месеца и да излезе с отчет.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР