Висшият съдебен съвет публикува доклада от над 100 страници на

...
Висшият съдебен съвет публикува доклада от над 100 страници на
Коментари Харесай

Какво пише в доклада на Бойко Рашков, с който се иска отстраняването на Иван Гешев |

Висшият правосъден съвет разгласява отчета от над 100 страници на вътрешния министър Бойко Рашков до сътрудника му в правосъдието , който по-рано денем изиска от Висш съдебен съвет да в профил прибързано основния прокурор Иван Гешев поради дейности, накърняващи престижа на правосъдната власт.

За гласност на документа настоя и самият Гешев.

В отчета на Рашков са изредени няколко аргументи за настояването. Избирателно и преднамерено оповестяване на данни от досъдебно произвеждане в прорез със Закона за специфичните разследващи средства . И се показва, че на 28 януари 2020 година по предписание на обвинител №1 са били оповестени извадки от разпореждане и звукозаписи, добити със СРС, от диалози сред президента и командващия Военновъздушни сили Ц. Стойков. На 14 юли 2020 година по предписание на Гешев са били пуснати диалози на журналиста Огнян Стефанов и политика Александър Паунов с обвинения предприемач Васил Божков. При тях също са употребявани СРС. Споменава се също чатът сред Пламен Бобоков и президентския консултант Пламен Узунов, както и нахлуването в президентството. Според вътрешния министър задачата е политическо компрометиране на президента и на гражданските митинги.

Повод за настояването за уволняване са и обществени изказвания и мнения, които демонстрират пристрастност и преднамереност и нарушават презумпцията за непорочност . Тук се показва нежеланието на Гешев да се яви пред Мониторинговата група за народна власт в Европарламента и коментара му пред Българска национална телевизия, че не поддържа правилото на разделяне на управляващите на законодателна, изпълнителна и правосъдна и дефинира отстояващите това право като " десни екстремисти ".  

Липсват идентични критерии при преценка и дейности при случаи, когато става дума за хора, заемащи висши държавни длъжности . Изброени са абсурдът " Ало, Ваньо ", къщата в Барселона, кюлчетата злато, снимани в спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Не е пропусната и акцията на прокуратурата в президентството - в отчета се споделя, че Бюрото за отбрана на очевидци е употребявано за претърсвания в постройката на " Дондуков " 2, което е корист със отговорностите на чиновниците на бюрото, нарушава правилото за разделяне на управляващите и е неприемливо посягане над друга институция.

Прегрешение на Гешев е и пренебрегването на правилото за инцидентно систематизиране на делата посредством основаването на профилирани отдели в СРП и СГП, в чието окомплектоване вземат участие командировани прокурори, което слага под въпрос тяхната самостоятелност. Ръководителят на държавното обвиняване жестоко е нарушил правилото за систематизиране на делата, като е определил това да става с резолюция на административния началник, т.е. със индивидуален избор на прокурор.

" Изложеното сочи, че Иван Гешев е направил дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт и компрометират достойнството на " специалността " прокурор. Обществото остава с усещане, че като върховен магистрат той показва самочувствие на недостижимост, макар че е правилно противоположното ", написа още Бойко Рашков. 

Приложени са медийни изявления, стенограми на диалози, заявления на Съюза на съдиите, Висшия адвокатски съвет и пр. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР