Висшият съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложението за

...
Висшият съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложението за
Коментари Харесай

ВСС отложи гласуването за предсрочно отстраняване на Иван Гешев

Висшият правосъден съвет отсрочи разглеждането всъщност на предлагането за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Правосъдният министър Надежда Йорданова не беше сюрпризирана от отлагането, а основният прокурор настоя предлагането за отстраняването да се гледа допустимо най-скоро и обществено.

Правосъдният министър, който е и вносител на предлажението за преустановяване мандата на основния прокурор настоя Висшият правосъден съвет да организира професионален спор и да вземе стимулирано решение дали приключва или не мандата на основния прокурор. Иван Гешев застъпва тезата, че единствено в обществена процедура и то допустимо най-скоро може да опровергае изказванията, че е направил нарушавания.

Според него по време на брифинг Иван Гешев и наблюдаващият прокурор са определили активността на обвинените като " незаконна приватизация ", " източване " и " обезкостяване " на предприятия. Йорданова упорства, че основният прокурор е уронил престижа на правосъдната власт. Иван Гешев твърди, че офанзивата е политическа.

Председателите на висшите съдилища и основният прокурор се избират с болшинство от минимум 2/3 или най-малко 17 гласа от общо 25 във Висш съдебен съвет. Минимум толкоз са нужни и за предварително преустановяване на мандата. В края на 2002-а година част от Висшия правосъден съвет изиска оставката на Никола Филчев като основен прокурор. Това беше на третата година от началото на мандата му. Тогава 13 от Съвета поддържаха настояването, 9 не, а един се въздържа. Никола Филчев изкара целия си мандат

Аргументите на министър Йорданова са събрани в девет групи. Част от тях са свързани с съответни следствия, а други с медийни изяви и прессъобщения на прокуратурата. Така да вземем за пример се цитира неоправдателно решение на съда в Страсбург по делото Баневи против България за нарушение на презумпцията за невиновност.





Сблъсъкът Йорданова - Гешев стартира още преди съвещанието на Висшия правосъден съвет. В предлагането за преустановяване на мандата основният прокурор видя политическа офанзива и интервенция в самостоятелната правосъдна власт. Определи като " правно нищо " както първото искане за отстраняването му по самодейност на служебния тогава министър Бойко Рашков, по този начин и предлагането, импортирано от министър Йорданова.

" Твърденията за " правно нищо " съществено ме тормозят. Влязло в действие неоправдателно решение по отношение на България от Европейски съд по правата на човека " правно нищо " ли е?, отговори Йорданова.


Как протече съвещанието на Висш съдебен съвет - вижте в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР