Висшият съдебен съвет отложи обсъждането как да процедира при избора

...
Висшият съдебен съвет отложи обсъждането как да процедира при избора
Коментари Харесай

ВСС отложи избора за шеф на ВАС

Висшият правосъден съвет отсрочи разискването по какъв начин да действа при избора на нов ръководител на Върховния административен съд. През септември остарелият състав на Висш съдебен съвет реши Георги Чолаков да оглави съда, само че през вчерашния ден с декрет на президента Румен Радев изборът беше анулиран, осведоми ДАРИК.
 
Мотивите на президента са, че ръководителят на Върховен административен съд би трябвало да е определен от новия състав на Висш съдебен съвет, който встъпи в служба преди два дни. В съвета обаче няма единогласие дали цялата изборна процедура би трябвало да се повтори, или може единствено кандидатурата на Чолаков да се прегласува.
 
Днес дебатите по тематиката бяха отсрочени, до момента в който указът на президента бъде обнародван в Държавен вестник. Дискусия породи и към това дали решението в 25-членния Висш съдебен съвет би трябвало да бъде взето с нормално болшинство от 13 души, или с квалифицирано – от 17 гласа.
 
„ Може да зародят и други отзиви и други да мислят по друг метод от кое място и по какъв начин ще започва процедурата. Дали още веднъж единствено ще се пристъпи към гласоподаване, или може би ще се сложи въпросът за чувания още един път. Тогава ще се сложи и въпросът с какво гласоподаване да се одобри решение " за " или " срещу ". Аз към този момент два пъти загатнах, че би трябвало да се тръгне към прегласуване. Той е определен с 20 гласа при условия най-малко 17. Предполагам, че и този въпрос ще бъде предмет на полемика - дали да бъде с нормално болшинство, или да бъде с това болшинство, както е при избора “, сподели представляващият Висш съдебен съвет – Боян Магдалинчев.
 
„ Законът ни споделя, че когато се избират тримата огромни, той е с не по-малко от 17 гласа, в останали случаи, които не са написани в закона, решенията могат да се взимат с нормално болшинство “, добави Магдалинчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР