Висшият съдебен съвет отложи дебата по същество по предложенията на

...
Висшият съдебен съвет отложи дебата по същество по предложенията на
Коментари Харесай

ВСС отложи дебата за предсрочно прекратяване мандата на Гешев

Висшият правосъден съвет отсрочи дебата всъщност по предложенията на някогашния правосъден министър Янаки Стоилов и актуалният Надежда Йорданова за предварително преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев.

Повод за отлагането е висящо произвеждане Върховния административен съд по тъжба на Надежда Йорданова против отхвърли на Висш съдебен съвет да прегледа всички учредения за отстраняването на Гешев. Фактът беше прочут и при започване на май, когато правосъдните кадровици насрочиха за през днешния ден дебата всъщност.

Оказа се обаче, че би трябвало да се изчака решението на Върховния съд и всички учредения – и на Стоилов, и на Йорданова – да бъдат гледани в едно съвещание. Това ще стане незабавно откакто съдът се произнесе, взеха решение след едночасов спор правосъдните кадровици.

Самият основен прокурор разяснява по-рано денем, че основанията на Надежда Йорданова са „смешни“, „политически мотивирани“ и не регистрират действителните проблеми на хората, които виждаме сега на улицата – митинги за цените, за тока и за бензина:

„Най-вероятно съставлява, всичко това, политическа поръчка за оказване на влияние върху прокуратурата за премахване основния прокурор и най-вероятно за потреблението ѝ, евентуално, уповавам се да не е по този начин, като бухалка против хора, които мислят по друг метод и за реализиране на избрани политически интереси“.
Правосъдният министър Надежда Йорданова видя воля във Висш съдебен съвет да следва законовите процедури:

„До спор всъщност ще се стигне, тъй че дано да изчакаме и умерено да преминат всички законни процедури. Вървим напред, постепенно, само че вървим напред и дано да го приема като положителен знак“, разяснява министър Надежда Йорданова във връзка отлагането на решението за Иван Гешев.

„Отговорност на Висшия правосъден съвет е да реши до каква степен актуалният основен прокурор извършва условията на Конституцията и, надлежно, по какъв метод Висш съдебен съвет смята, че основния прокурор би трябвало да упражнява пълномощията си“, означи още Йорданова.

Междувременно стана ясно, че гражданско съдружие БОЕЦ, което от време на време се събира пред Висш съдебен съвет с искане за оставката на основния прокурор, е събрало 10 000 подписа на български жители, които упорстват Иван Гешев да си иде.

2 хиляди подписа са събрани по електронен път, посочи Анжела Адамова от сдружението:

„Да входираме тази подписка известна на госпожа Лаура Кьовеши. Очакваме от Висш съдебен съвет да ни даде отговор, тази подписка ще я вземе ли поради в идващото съвещание, което следва. Ако продължим да събираме подписи, можем за референдум. Знаете, че прагът е 50 хиляди „.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР