Висшият съдебен съвет обсъжда предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова

...
Висшият съдебен съвет обсъжда предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова
Коментари Харесай

ВСС обсъжда искането на министър Йорданова за освобождаване на главния прокурор

Висшият правосъден съвет разисква предлагането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев. За отстраняването на обвинител №1 са нужни 17 гласа от присъстващите 18 от общо 25 члена на Висш съдебен съвет.

Заседанието може да гледате

Искането на министър Йорданова бе импортирано на 2 март, откакто Конституционният съд удостовери правото на министъра на правораздаването да желае освобождението на основния прокурор.

" Искането на Надежда Йорданова е машинален общ брой от нейни свободни съждения. Това са погрешни политически изказвания - свободни цитати от разнообразни правила. Между трите няма никаква връзка, като и трите нямат никаква връзка с Конституцията и законите на страната. От това правно нищо може да се види, че има надълбоко недоумение на конституционните правила в страната ", съобщи Иван Гешев преди съвещанието на Висш съдебен съвет.

" Не виждам никаква правна логичност и никакъв смисъл в това ревю. Това, което се пропагандира, не е правосъдна промяна. Единственото пояснение, което имам, е преодоляване на прокуратурата и потреблението ѝ за нелегитимни политически цели. Това, което виждаме, бих нарекъл полицейски произвол и полицейска страна. Това е координирана офанзива против правосъдната власт - в частност прокуратурата, изключително от някои министерства ", добави Иван Гешев.

" Решението на Конституционния съд за освобождението на Иван Гешев удостоверява правото на министъра на правораздаването да прави сходни оферти. Длъжни са да го прегледат всъщност ", съобщи преди съвещанието на Висшия правосъден съвет правосъдният министър Надежда Йорданова.

Тя дефинира мнението на Иван Гешев, че изпълнителната власт се пробва да овладее прокуратурата като погрешно изказване и го окачестви като нов опит да се измести фокусът на полемиката.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР