Висшият съдебен съвет обсъжда предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова

...
Висшият съдебен съвет обсъжда предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова
Коментари Харесай

ВСС обсъжда мотивите за отстраняването на Гешев |

Висшият правосъден съвет разисква предлагането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев. За отстраняването на обвинител №1 са нужни 17 гласа от присъстващите 18 членове на правосъдния съвет. (

Искането на министър Йорданова бе импортирано на 2 март и съдържа 9 учредения за отстраняването на Гешев.  

Малко преди този момент Гешев пък разгласи за какво не може да бъде махнат от поста.

" Hитo eднo oт oбвинeниятa, ĸoитo aз cъм пocoчилa, нe е cвъpзaно c персоналния живoт нa Гeшeв, a c дeйcтвиятa мy ĸaтo глaвeн пpoĸypop. Дeйcтвията на нacтoящия cъcтaв нa BCC вce пoвeчe пoĸaзвa нecпocoбнocт дa ce oтнece oтгoвopнo ĸъм пpaвoмищятa cи. Toзи фaĸт нe мoжe дa мe oтĸaжe aз дa изпълнявaм cвoитe ", сподели пред членовете на Висш съдебен съвет министър Йорданова.

В началото на съвещанието Йордан Стоев се опита с поредност от механически въпроси да протака и провокира остра реакция от страна на Атанаска Дишева. Тя подсети, че Висш съдебен съвет е приел единомислещо процедурните правила, по които ще се организира съвещанието.

Членовете на Висш съдебен съвет взеха решение да изчистят техническите въпроси и прекратиха директното лъчение, до момента в който ги изяснят.

Преди изключителното съвещание на Висш съдебен съвет Иван Гешев разгласи, че против правосъдната власт и в частност - против прокуратурата, има координирана офанзива и нахлуване против държавността. И предизвести, че всеки един жител е в заплаха. Според него правосъдната власт е единственият пазач на законността и правата на жителите.

Гешев повтори тезата си, че настояването на правосъдния министър Надежда Йорданова е машинален общ брой от нейни свободни съждения - " едно правно нищо ".

" Това са погрешни политически изказвания - свободни цитати от разнообразни правила. Между трите няма никаква връзка, и трите нямат никаква връзка с Конституцията и законите на страната. От това правно нищо може да се види, че има надълбоко недоумение на конституционните правила в страната ", съобщи обвинител №1.

Той оставал с усещането, че настояването на Йорданова не е писано от адвокати, тъй като имало разбъркване сред пълномощията на следовател, прокурор, началник на спецпрокуратурата, зам. основен прокурор и основен прокурор. От друга страна, е смесването на пълномощията на прокуратурата, а от трета страна - разбъркване на пълномощията на прокуратурата с изпълнителна власт, Народното събрание и съда.

ОБНОВЯВА СЕ
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР