Висшият съдебен съвет обсъжда днес проект на вътрешни правила за

...
Висшият съдебен съвет обсъжда днес проект на вътрешни правила за
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Предложението ми за отстраняване на главния прокурор не е война

Висшият правосъден съвет разисква през днешния ден план на вътрешни правила за предварително освобождение на ръководителите на двете висши съдилища и на основния прокурор. Правосъдният министър Надежда Йорданова даде изказване пред медиите преди началото на съвещанието

"Фактът, че министърът на правораздаването упражнява конституционните си пълномощия и внася предложение за предварително освобождение на основния прокурор на съображение на тежки нарушавания и оронване престижа на правосъдната власт не е война, не е нахлуване. Това е правова страна и слагане на въпроси, за които да се понесе отговорност ", съобщи Надежда Йорданова, представена от

Йорданова не е съгласна с изказванието на Иван Гешев, че единствената институция, която брани закона, е прокуратурата.

"Нека припомня че едно от лицата, поради които България е наказана в Европейския съд за правата на индивида, за нарушение на човешки права и свободи, е точно господин Гешев ", бе безапелационна тя.

Очаквам разпоредбите за премахване на основния прокурор да бъдат признати през днешния ден, сподели още Йорданова. Отказа да разяснява Бойко Рашков, съобщи, че той би трябвало да бъде оценен от премиера.

Вчера беше оповестена информация, че ВАП е сезирала основния инспекторат към Министерския съвет, че Министерството на правораздаването е препратило административна кореспонденция по митинг към ВКП не в тридневен период, а с два дни забавяне, посочи тя.

"По същия този митинг Административният съд се е произнесъл, че прокурорът няма юридически интерес. Ще подобрим вътрешната организация в министерството, само че това забавяне от 5 дни не заплашва по никакъв метод правата на жителите ", съобщи Йорданова.

Преди началото на съвещанието изказване направи и основният прокурор Иван Гешев. Той съобщи, че не е бил свестен от правосъдния министър и Христо Иванов, когато ги е поканил на диспути за измененията в Закона за правосъдната власт, които плануват закриване на спецсъдилищата и спецпракуратурата.

Отсъствието на правила за премахване на основния прокурор стана причина за отсрочване на разглеждането на настояването на правосъдния министър Надежда Йорданова за предварително преустановяване на мандата на Иван Гешев.

Съдебните кадровици този път не могат да откажат да се занимават всъщност с проблема, считат конституционалисти. Длъжни са, откакто Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде прегледан и е в пълномощията на министъра на правораздаването да внася такова предложение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР