Висшият съдебен съвет няма да открива нова процедура за избор

...
Висшият съдебен съвет няма да открива нова процедура за избор
Коментари Харесай

ВСС гласува само за Чолаков след изслушването му

Висшият правосъден съвет няма да открива нова процедура за избор на ръководител на Върховния административен съд, а ще продължи остарялата и то от стадия чуване и гласоподаване единствено за Георги Чолаков. Това стана ясно на днешното съвещание на съвета, на което бе разискван указът на президента Румен Радев, с който той върна предлагането на Висш съдебен съвет за назначението на Чолаков за ръководител на Върховен административен съд и разискване на процедурата, съобщи "Правен свят ".

Преобладаващото мнение във Висш съдебен съвет беше, че не би трябвало нова процедура. Само ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова бяха на мнение, че всичко би трябвало да стартира изначало.

След като беше взето решение със 17 на 3 гласа, че ще продължи остарялата процедура, стартира спор от кой миг да бъде това. Дали би трябвало само да се гласоподава за Георги Чолаков, който бе определен за началник на Върховен административен съд на 11 септември, дали да бъде изслушан единствено той и да се гласоподава за него, или би трябвало да бъдат изслушани и двамата претенденти - Чолаков и Соня Янкулова.

Председателят на Върховен административен съд Георги Колев изрази мнение, че би трябвало да организира само гласоподаване за кандидатурата на Чолаков.

Главният прокурор Сотир Цацаров разясни, че процедурата за избор се състои от три стадия - чуване на претендентите, гласоподаване и избиране и предложение на президента за издаване на декрет за назначение на утвърждения претендент. Според Цацаров съветът е на стадий три, тъй като президентът не подписа декрет за назначението на Чолаков за ръководител на Върховен административен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР