Разследване за импийчмънт на Байдън: Какво знаем за случая

...
Висшият републиканец Кевин Маккарти обяви официално разследване за импийчмънт срещу
Коментари Харесай

Висшият републиканец Кевин Маккарти обяви официално разследване за импийчмънт срещу президента Джо Байдън, твърдейки, че са разкрили „култура на корупция“ около президента.

Разследването ще се съсредоточи върху обвиненията в некоректни бизнес отношения от страна на сина на президента, Хънтър Байдън, и върху това дали президентът се е облагодетелствал от бизнес сделките на сина си.

Месеците разследвания на републиканците обаче все още не са открили никакви конкретни доказателства за неправомерно поведение от страна на г-н Байдън, а обвиненията бяха широко критикувани от демократите.

Ето какво знаем за конкретните твърдения, върху които е вероятно да се съсредоточи разследването.

Предполагаеми плащания към семейство Байдън

В меморандум, публикуван в началото на август, надзорната комисия на Камарата на представителите твърди, че доказателства сочат, че семейство Байдън и техните бизнес партньори са получили над 20 милиона долара (16 милиона паунда) плащания от чуждестранни източници в страни включително Китай, Казахстан, Украйна, Русия и Румъния.

Председателят на комисията, републиканецът от Кентъки Джеймс Комър, каза – без съществени доказателства – че Хънтър Байдън е „продал“ баща си – тогава вицепрезидент на Барак Обама – като "марка" за "жънене на милиони от олигарси".

Но в изявление от 9 август г-н Комър каза, че „изглежда не са предоставени реални услуги, различни от достъпа до мрежата на Байдън, включително самия Джо Байдън“. Той също така каза, че по-възрастният г-н Байдън е вечерял в модерен ресторант във Вашингтон „с олигарси от цял ​​свят, които са изпращали пари на сина му“.

Три отделни бележки, базирани на банкови записи, получени от комисията, обаче не успяха да идентифицират никакви конкретни плащания, направени на президента Байдън, или предоставиха доказателства, че той се е възползвал от тях директно.

Анализ на доказателствата, публикувани от Washington Post през август, установи, че само 7 милиона долара са отишли ​​при членове на семейството на Байдън – предимно Хънтър – докато останалите са отишли ​​при „сътрудници ". Г-н Комър и други републикански законодатели предположиха, че цялата сума от 20 милиона долара е отишла при семейство Байдън.

Джо Байдън като „марката“

Девън Арчър, бивш бизнес партньор на Хънтър Байдън, каза, че по-възрастният г-н Байдън е бил пускан на високоговорител с потенциални бизнес партньори - включително чуждестранни граждани - "може би 20 пъти" през целия период от 10 години.

Републиканците в Камарата на представителите заявиха, че обажданията противоречат на твърденията на Джо Байдън, че той никога не е обсъждал бизнес сделки със сина си.

Г-н Арчър свидетелства, че телефонните обаждания са били „случайни разговори“, които никога не са се задълбочавали в бизнес отношенията на Хънтър Байдън и „никога не са говорили за никакви бизнес сделки“.

Доклад от Congressional Integrity Project, група за наблюдение на демократите, гласи, че показанията на г-н Арчър „не успяват да създадат и капка доказателство“ за какъвто и да е конфликт от интерес на г-н Байдън, работещ от името на бизнес начинанията на сина си.

Борбите и скандалите на Хънтър Байдън. Камарата на представителите за започване на разследване за импийчмънт на Байдън

Предполагаема схема за подкуп

Републиканците също се съсредоточиха върху непотвърден сигнал до ФБР, според който Джо Байдън е оказвал натиск върху правителството на Украйна да уволни висш виден прокурор, за да спре разследването на украинската енергийна фирма Burisma , където Хънтър Байдън беше в борда. Твърдението се появи за първи път през 2019 г., по време на първия импийчмънт на тогавашния президент Доналд Тръмп.

Документ на ФБР, описващ твърдението, беше получен и публикуван от републиканския сенатор Чък Грасли през юли. Според документа бившият главен изпълнителен директор на Burisma Микола Злочевски твърди, че е платил 5 милиона долара както на Джо, така и на Хънтър Байдън.

Министерството на правосъдието разследва твърдението в продължение на осем месеца по време на администрацията на Тръмп, но в крайна сметка се отказа от разследването си поради „недостатъчни доказателства“.

Г-н Злочевски по-късно опроверга твърдението и каза, че не е имал контакт с Джо Байдън или някой от служителите му и че г-н Байдън никога не е помагал на него или на компания, докато е бил вицепрезидент, според препис от интервю, публикувано от представителя на Демократическата партия Джейми Раскин.

В показанията си г-н Арчър каза също, че не е знаел за подобни плащания.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР