Словашки шпионски и полицейски служители са изправени пред наказателни обвинения в скандал преди предсрочните избори

...
Висшият полицейски служител на Словакия казва, че бившите и настоящите
Коментари Харесай

Висшият полицейски служител на Словакия казва, че бившите и настоящите ръководители на шпионската агенция на страната и петима други полицаи и служители на разузнаването са обвинени в злоупотреба с власт и престъпен заговор в скандал преди предстоящи предсрочни избори

От Асошиейтед прес, 17 август 2023 г., 11:54 ч. Избори.

Стефан Хамран каза, че ръководителят на Службата за национална сигурност и бившият шеф на шпионската агенция, известна като SIS, също са изправени пред обвинения в злоупотреба с власт в подобен, но отделен случай.

В първия случай Хамран каза, че седмината са заговорничили като престъпна група, ръководена от бизнесмен, идентифициран като Питър К, за да възпрепятстват разследвания в случаи на корупция, които датират от ерата на бившия левичарски премиер Робърт Фико преди 2020 г.

В резултат на техните действия четирима следователи от Националната криминална агенция бяха задържани и обвинени в манипулиране на свидетелски показания, докато съдът не отхвърли обвинението.

Във второто дело двамата са обвинени в заговор да се отърват от служители на органа по сигурността, който издава разрешения за достъп на служители до класифицирана информация.

Словакия е разделена преди предсрочните избори. Фицо, който иска да се върне на власт, обвини, че подобен ход толкова близо до изборите има за цел да навреди на неговата партия и опозицията. Неговите опоненти казват, че полицията трябва да разследва обвиненията.

Фико нарече разработката „полицейски преврат“, поиска уволнението на Хамран и призова за извънредна сесия на парламента за обсъждане на въпроса .

Президентът Зузана Чапутова ще се срещне с членове на настоящото служебно правителство в петък, за да обсъдят съобщението.

Лявата партия Smer-Socialdemocracy на Фицо загуби общите избори през 2020 г. и беше заменена от коалиционно правителство, чиито партии водеха кампания с антикорупционен билет.

От новото правителство пое властта, редица висши служители, полицаи, съдии, прокурори, политици и бизнесмени бяха обвинени в корупция и други престъпления.

„Оставете полицията да направи тяхната работа“, каза бившият министър-председател Едуард Хегер.

Словакия е изправена пред предсрочни избори на 30 септември, след като правителството на Хегер загуби парламентарен вот на недоверие през декември.< /p>

Фико, който за разлика от предишното правителство се противопоставя на военна помощ за Украйна във войната й с Русия, има шанс да спечели предсрочните избори, показват последните проучвания.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР