Висшият американски генерал Марк Мили заяви, че САЩ са решени

...
Висшият американски генерал Марк Мили заяви, че САЩ са решени
Коментари Харесай

Ген. Мили: САЩ подкрепят Швеция и Финландия за НАТО

Висшият американски военачалник Марк Мили съобщи, че Съединени американски щати са решени да поддържат Швеция и Финландия в устрема им за участие в НАТО. Неговото изказване бе направено на фона на USS Kearsarge, който е най-големият американски боен транспортен съд, дебаркирал в миналото в Стокхолм.

„ За нас, Съединените щати, и за другите страни от НАТО е значимо да покажем взаимност с Финландия и Швеция в това обучение “, съобщи Мили преди годишните военноморски маневри на НАТО в Балтийско море.

Той приказва по време на взаимна конференция с шведския министър-председател Магдалена Андерсон.

Военноморските учения „ Baltops 22 “ ще се състоят от 5 до 17 юни и в тях ще вземат участие 14 страни от НАТО, както и Швеция и Финландия. Тази година те се организират в сянката на съветската инвазия в Украйна.

Това навлизане накара двете скандинавски страни да трансформират дългогодишната си политика на неутралитет и да подадат молба за участие в Северноатлантическия алианс.

Присъствието в Стокхолм на десантния транспортен съд USS Kearsarge, предопределен за разполагане на сухопътни сили, „ показва ангажираност с общата идея, с интернационалния ред, учреден на правила, с концепцията, че огромните страни не могат да нахлуват в дребни страни безнаказано “, съобщи Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати.

Андерсон на собствен ред съобщи, че наличието в шведската столица на внушителния 250-метров кораб - с цялостен комплект хеликоптери и към 1200 морски пехотинци на борда – „ е съответен израз на поддръжката на Съединени американски щати, а също и доста мощен политически сигнал в решителен миг от историята “.

„ Това също по този начин демонстрира, че уверенията за сигурност, за които президентът Байдън говореше доста намерено, когато аз и президентът Саули Ниинистьо го посетихме в Белия дом, в действителност са последвани от съответни дейности “, добави шведският министър-председател. Тя и финландският президент Ниинистьо се срещнаха с Байдън във Вашингтон на 19 май.

„ Ние сме доста, доста признателни “ за тази поддръжка, сподели Андерсон.

Сценарий за завзета територия

Мили се срещна с моряци, водачи и морски пехотинци на борда на USS Kearsarge, който е оборудван с 10 транспортни самолета " Оспри ", способни да изхвърчат и кацат отвесно като хеликоптер и да летят като аероплан.

На кораба се намират и шест бойни хеликоптера „ Хариър “, три хеликоптера MH-60 - морската версия на по-известния " Блек Хоук " - и пет десантни машини.

Запитан какво обръщение насочва наличието на кораба в Балтийско море, Мили означи, че участниците в " Baltops 22 " ще упражняват „ амфибийни набези и сюжети, които биха включвали офанзива на земя, завзета от съперник или вражеска страна “, което беше възприето като фино завоалирано предизвестие към Русия.

Съединени американски щати обмислят да засилят присъединяване си и в други военни учения през идващите месеци, сподели Мили.

Въпреки че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг неведнъж е заявявал, че двете страни ще бъдат посрещнати „ с отворени прегръдки “, техните кандидатури за участие са блокирани от Турция, която ги упреква, че дават леговище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара и западните ѝ съдружници класифицират като терористична група.

Двете скандинавски страни желаеха гаранции за сигурност по време на продължителния развой на кандидатстване, до момента в който чакат пълноправно участие с обезпечена поддръжка от съдружниците според член 5 от учредителния контракт на НАТО.

В очакване на това и двете страни приканиха за по-силно военно наличие на Съединени американски щати в Балтийско море и Северна Европа. /АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР