Френският съд преустановява разпускането на група активисти за климата, затворена от правителството

...
Висшият административен съд на Франция спря разпускането на групата на
Коментари Харесай

Висшият административен съд на Франция спря разпускането на групата на активистите по климата Les Soulevements de la Terre (SLT) в петък, като каза, че не е ясно, че групата е провокирала насилие.

SLT беше закрит през юни с правителствен указ, който го обвиняваше в насърчаване на саботаж и материални щети. Указът се позовава на протести, които доведоха до сблъсъци с полицията, включително тези срещу резервоар във ферма в Западна Франция през март и железопътна връзка в Алпите през юни.

Ходът беше незабавно критикуван от лявата опозиция, а НПО и SLT обжалваха указът.

„Съдиите считат, че има сериозно съмнение относно квалификацията на провокация на насилствени действия срещу хора и собственост, както е определено в указа за разпускане“, се казва в изявление на Държавния съвет на Франция.

SLT имаше оспори обвиненията в насилие на съдебно заседание във вторник, призовавайки указът да бъде спрян, така че активистите да могат да си възвърнат свободата на словото и събранията, докато чакат апелативния процес.

"Има и по-глобална извънредна ситуация," говорител на SLT, Basile Dutertre, каза пред съда. „Живяхме в най-горещия месец в нашата история и водните ресурси са най-ниски.“

Юли беше най-горещият месец, регистриран някога, казва климатичната обсерватория на ЕС

Паскал Леглиз, законен представител на вътрешното министерство, каза, че методите на групата за преки действия, които насърчават унищожаването на лични блага, са достатъчно основание държавата да закрие групата.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР