Висшият административен съд на Франция отхвърли в сряда колективен иск

...
Висшият административен съд на Франция отхвърли в сряда колективен иск
Коментари Харесай

Висшият френски съд отхвърли дело, оспорващо „системно“ расово профилиране от полицията

Висшият административен съд на Франция отхвърли в сряда групов иск против страната за това, че не е съумяла да спре полицейското расово профилиране, заявявайки, че не е ролята на съдиите да предефинират публичната политика, като в същото време признава, че дискриминирането е проблем, само че не и " систематичен ".

Случаят беше отправен до Conseil d'Etat от шест правозащитни организации, които настояват, че полицията систематично дискриминира, изключително млади арабски и чернокожи мъже, когато взема решение кого да спре при рутинни патрули. Те желаеха съответни промени.

Бенедикт Жанерод от Human Rights Watch, една от организациите, разказа решението като „ пропусната опция “, само че сподели, че признаването от Conseil d'Etat, че полицейското расово профилиране е проблем, а не просто няколко изолирани случая са „ значими, алегорично “.

Правителството и полицията са подложени на засилено наблюдаване, откакто служител на реда простреля младеж от северноафрикански генезис по време на прекъсване през юни, предизвиквайки дълго кипящо възмущение измежду градските имигрантски общности в кипенето.

Освен този случай, това е първото решение по групов иск против страната, допустима процедура от 2016 година насам и може да повлияе на бъдещи правосъдни адвокатски дейности във Франция.

„ Съдиите се нуждаят от време, с цел да схванат потреблението на груповия иск. За тях той може да бъде употребен страхливо ", сподели Антоан Лион-Каен, юрист на шестте организации, цитирайки сходен групов иск в Ню Йорк, който беше сполучлив.

За Гуенаеле Калвес, професор по обществено право в университета в Сержи-Понтоаз, решението е „ окуражаващо “ за бъдещи групови искове, защото съдиите признаха дискриминирането и жертвите като група.

„ Тяхното искане беше прекомерно общо и прекомерно политическо – това не е американски арбитър, това е френски арбитър “, сподели тя.

Във вторник Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри резолюция, в която изрази угриженост по отношение на типовете полицейски нарушавания, които „ непропорционално засягат “ хората с преселник декор във Франция и прикани управляващите да вкарат система за записване на инспекциите на самоличността.

Документирането на инспекциите на самоличността беше едно от настояванията като част от груповия иск.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР