Висшите училища да могат да се обединяват доброволно в ново

...
Висшите училища да могат да се обединяват доброволно в ново
Коментари Харесай

МОН: Университети да могат да се обединяват на териториален, тематичен или смесен принцип

Висшите учебни заведения да могат да се сплотяват непринудено в ново юридическо лице на териториален, тематичен или разбъркан принцип по собствен избор, оповестиха от пресцентъра на МОН. Да дефинират свободно взаимно образование, взаимни образователни стратегии, да споделят научен състав, да споделят съществуващата материална база и да основават нова.

Това ще залегне в Закона за висшето обучение (ЗВО), в случай че бъде осъществена Концепцията за промени в ЗВО за сливане на висши учебни заведения в Република България, оповестена от Министерството на образованието и науката (МОН) за публично разискване. Ако това се случи, в законодателството ще се сътвори спомагателна правна опция, при която висшите учебни заведения ще се възползват от позитивите на обединяването, като запазят своята юридическа автономия.

Обединението ще бъде нов вид независимо юридическо лице, построено от съставни университети. То ще има независимо име, органи за ръководство и може да има имущество, друго от имуществото на съставните висши учебни заведения.

По предлагания ред ще могат да се сплотяват или единствено български държавни, или единствено частни висши учебни заведения. Един университет ще може да взе участие единствено в едно обединяване от този тип.

Новото юридическо лице ще се управлява от Ректорски съвет, в чийто състав ще влизат ректорите на съставните висши учебни заведения. Обединението ще има и Академичен съвет, в който ще вземат участие представители на университетските препоръки на съставните университети. Той ще избира ръководителя на Ректорския съвет. Съставните висши учебни заведения ще запазят досегашната си система от органи за ръководство.

Чрез обединяването съставните висши учебни заведения ще провеждат и организират обща кандидатстудентска акция, ще правят взаимна образователна, научна, художествено креативна активност и други Новото юридическо лице ще ползва разпоредбите за разпределение на приходите от взаимното образование, избрани в учредителния акт, ще създава правила за взаимно потребление на наличната и новосъздадената научна и друга обща инфраструктура. Чрез обединяването съставните университети ще могат да аплайват за достъп до характерно или планово финансиране и ще извършват взаимни научни планове. Обединението обаче няма да образова студенти - образованието ще се реализира от съставните висши учебни заведения.

То може да поддържа обща администрация, която да обслужва всички съставни висши учебни заведения и ще може да разкрива независими обслужващи звена, които да се употребяват от всички включени в него университети, да вземем за пример звено за обслужване на кандидат-студенти и кариерен център. Обединението ще може да кандидатства за включване в националната и в интернационалните рейтингови системи.

Новото юридическо лице ще получава проектно-програмно финансиране от страната, както и процентни годишни отчисления от съставните висши учебни заведения според авансово признати правила. То ще има и лични доходи от взаимни научни планове, взаимни образования с трети страни (индустрия, институции, други външни възложители) и други

Целта е посредством централизация на научно знание и инфраструктура, както и посредством шерване на кадрови запас да се усъвършенства качеството на научната и преподавателската активност. Очаква се обединяването да увеличи интернационалната и националната видимост на съставните университети, да сътвори ефикасен и резистентен механизъм за взаимно образование, да притегля повече студенти и вложители, в това число задгранични, да взе участие в огромни научни планове.

В същото време нуждата от сливане на висши учебни заведения се обуславя и от задълбочаващите се проблеми в някои университети, свързани с демографската рецесия, с поддръжката и развиването на инфраструктурата, с ефикасното потребление на вложенията и други

До момента в МОН са постъпили три мнения по препоръчаната идея от участници в работната група към министъра на образованието и науката, която обсъждаше опциите за обединяване – от Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, от Лесотехническия университет и от Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България. Становищата и отговорите на МОН можете да видите във файла, прибавен към това известие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР