Висшите представители на Европейския съюз реагираха положително на предстоящата смяна

...
Висшите представители на Европейския съюз реагираха положително на предстоящата смяна
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС приветстват смяната на правителството в Полша

Висшите представители на Европейския съюз реагираха позитивно на идната промяна на държавното управление в Полша, откакто някогашният опозиционен водач Доналд Туск беше определен от Народното събрание за идващ министър председател на страната, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Вашият опит и мощната Ви обвързаност към нашите европейски полезности ще бъдат скъпи при изковаването на по-силна Европа ", написа председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в " Екс ".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел от своя страна поздрави Туск във връзка гласуването на полския парламент. " Вашият опит и отдаденост на европейските полезности ще оказват помощ за изковаването на по-силен и по-единен Европейски Съюз ", акцентира Мишел.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола написа, че в този момент актуалните провокации ще бъдат преодолявани дружно. Тя добави, че чака с неспокойствие " да работим дружно за просперираща Полша и по-силна Европа ".

Туск е водачът на либерално-консервативната Гражданска коалиция. Снощи той получи поддръжката на Народното събрание, като ще наследи на поста Матеуш Моравецки от консервативната партия Право и Справедливост.

ПиС стана най-силната парламентарна група след изборите на 15 октомври, само че не съумя да събере болшинство. За разлика от тях трите проевропейски партии от предходната съпротива, ръководени от 66-годишния Туск, реализираха ясно болшинство в полския парламент.

В Брюксел се надяват, че промяната на държавното управление ще усъвършенства доста връзките сред Полша и Европейски Съюз. В Европейски Съюз няма подозрения по отношение на проевропейските позиции на Туск, който беше полски министър председател от 2007 до 2014 година и ръководител на Европейския съвет от 2014 до 2019 година, отбелязва Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР