Висши военни на Сърбия казват, че армията е намалила присъствието

...
Висши военни на Сърбия казват, че армията е намалила присъствието
Коментари Харесай

Сърбия казва, че е намалила присъствието на армията близо до Косово, след като САЩ изразиха загриженост относно натрупването на войски

Висши военни на Сърбия споделят, че армията е понижила наличието си на войски покрай границата с Косово с съвсем на половина, следвайки отчетите от Съединени американски щати и други държавни управления за всеобщо военно струпване

От JOVANA GEC Associated Press 2 октомври 2023 година, 9:19 AMTwitter, че „ терористите, направили офанзивите “ неотдавна са се обучавали в две бази в Сърбия и че „ нападателите са се радвали на цялостната поддръжка и обмисляне на сръбската страна “ с по-широк проект за „ анексиране “ на север от Косово.

Инцидентът в Банска изрази угриженост на Запада за допустима неустойчивост на Балканите, защото войната бушува и в Украйна.Длъжностни лица от Съединени американски щати и Европейски Съюз се пробват да договорят съглашение за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово след тяхната война от 1998-99 година, след която НАТО се намеси, с цел да принуди Сърбия да се изтегли от провинцията.

Няма неотложен коментар от НАТО по известията за евакуиране на сръбската войска от граничната зона. Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, в петък разказа придвижването на сръбските войски като „ невиждана инсценировка на напреднала сръбска артилерия, танкове и механизирани пехотни елементи “.

НАТО предходната седмица разгласи, че ускорява своето мироопазващо наличие в Косово с към 200 английски бойци след рецесията. Говорителят Дилън Уайт алармира в неделя, че това няма да е всичко, като сподели, че „ ще последват спомагателни подкрепления от други съдружници “.

KFOR към този момент се състои от към 4500 бойци от 27 страни като част от мироопазващата задача, основана след бомбардировките на НАТО над Сърбия през 1999 година Споразумение, поставило завършек на спора, също дефинира връзки със сръбската войска и нейното наличие в граничната зона.

„ Сътрудничеството с КФОР е положително и непрестанно “, сподели Вучевич. „ Сръбската войска има вяра, че спомагателното наличие на части на KFOR (в Косово) и най-вече в регионите, където живеят сърби, би подобрило обстановката със сигурността.

„ Ако армията на Република Сърбия получава заповед от президента, като висш главнокомандващ, нейните елементи да навлязат на територията на Косово и Метохия като част от Република Сърбия, армията на Сърбия ще извърши такава задача дейно, професионално и сполучливо “, сподели Вучевич, добавяйки, че КФОР ще бъдат осведомени авансово за сходно решение. Сърбия е главният съдружник на Русия в Европа и на Запад има опасения, че Москва може да се опита да провокира проблеми на Балканите, с цел да отклони вниманието от войната в Украйна.

Сърбия упорства, че бунтовниците са били локални етнически сърби, на които им е писнало от непрекъснат тормоз от косовското държавно управление. Белград също по този начин твърди, че най-малко един от убитите бунтовници е бил екзекутиран, откакто е бил ранен, вместо да е погубен в боевете.

—-

Душан Стоянович способства.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР