Висшето военноморско училище Никола Й. Вапцаров“ отбеляза 142 години от

...
Висшето военноморско училище Никола Й. Вапцаров“ отбеляза 142 години от
Коментари Харесай

Морско училище чества 142 години от създаването си

Висшето военноморско учебно заведение " Никола Й. Вапцаров “ означи 142 години от основаването си, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " . Първото техническо учебно заведение в България е основано на 9 януари 1981 година, когато с Циркуляр №7/16 януари 1881 година на Военното министерство на Княжество България се афишира, че се образува Морско учебно заведение.

Темелите на родното морско обучение са положени в град Русе, а за основател на образуването му, историята показва капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, " заведующ “ Флотилията и Морската част (официалното наименование на Военноморски сили на България през ХІХ в.). 142 години по-късно ВВМУ е синоним на морското обучение в България и измежду най-хубавите морски университети в света.

" Щастлив съм, че сполучливо продължаваме заложените в предишното обичаи и удостоверяваме ролята си на флагман на българското морско обучение, неоспорим водач в Черноморския район и Европа. През миналата година положихме съществени старания при одобряването на новите ни специализации и специалности: " Кибероперации “, " Мехатроника “ и " Национална сигурност “. И, несъмнено, на нашата най-голяма горделивост през последните години: взаимната стратегия сред ВВМУ, Медицинския университет – Варна, и Военномедицинска академия. Щастливи сме, че първият випуск към този момент е в шести курс, приключи академичното си образование и сега минава системата от държавни стажове и държавни изпити “, уточни началникът на Морско учебно заведение – флотилен адрмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров по време натържественото честване.

Той изрече и своята признателност към генерал- майор проф. Мутафчийски, Доктор Хонорис идея на ВВМУ, който участва на церемонията. Сред формалните посетители бяха още кметът на Варна Иван Портних, зам.-областният шеф на града Симеон Костадинов, командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов и други

Сред достиженията на флотската Алма матер през изтеклата година са и повишението на позициите си й в националната рейтингова система и ре-сертификационен одит от Министерството на земята, инфраструктурата и превоза на Япония, който удостовери оценката за високото качество на обучение, което получават възпитаниците на ВВМУ.

За Морско учебно заведение годината бе сполучлива и във връзка с ремонта, модернизацията и доставянето на в допълнение съоръжение за задачата на научноизследвателския транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий “, с бордови номер 421 от състава на ВВМУ. За късото време и макар компликациите, бе квалифициран и отплава в точния момент, с цел да обезпечи превоза и логистиката на 31-вата българска експедиция до Антарктида.

По време на тържествената гала по случай годишнината на флотската Алма матер в символ на респект и благодарност бяха поднесени цветя на барелефите в Алеята на преподавателите. Като част от честванията за 142-годишнината, бяха публично открити и нови лабораторни зала в катедра " Мехатроника “ на ВВМУ. Наградени бяха и изявени военнослужещи, цивилни чиновници, курсанти и студенти.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР