Висшето образование е част от естествения процес на придобиване на

...
Висшето образование е част от естествения процес на придобиване на
Коментари Харесай

Стефан Шилев: ГЕРБ издига образованието като основен приорит...

Висшето обучение е част от естествения развой на придобиване на професионални познания и умения, посредством който младежите не престават да се развиват и осъществят в живота. Осъзнавайки значимостта му за бъдещето на страната, ГЕРБ издигна образованието като стратегически приоритет и направи доста през последните години за неговото реформиране и за превръщането му в едно съвременно, качествено и дейно обучение. Това съобщи петият в листата на коалиция ГЕРБ-СДС в Пловдив-град доцент Стефан Шилев, който е академични учител. Той акцентира, че във висшето обучение са осъществени значими промени, свързани с обвързване на финансирането с качеството на образованието, науката и реализацията на висшистите. „ Приемът на студентите беше преструктуриран съгласно потребностите от експерти. В тази връзка, разшири се обсегът на техническите специалности и фрагментите нужни за облекчаване на повишените потребности на промишлеността. Създадоха се редица предпазени специалности, избрани като предпочитани за страната с оглед бъдещото развитие”, добави доц Шилев и изброи част от достиженията:

„ В резултат на провежданите целенасочени политики от страната и висшите учебни заведения, през последните 5 година двойно се усили научната продукция, само че и броят на задграничните студенти, което е отзив за качество. Повиши се делът на обучаваните студенти в педагогическите, инженерните, филантропичните, медицинските и аграрните науки за сметка на други, с понижено значение и търсене. Инвестира се в нови, съвременни научни центрове и в съвременно съоръжение, в цифровизация и електронно образование. Реализираха се редица ограничения за по-ефективна работа на висшите учебни заведения и за стимулиране на развиването на младите преподаватели и научни служащи. Постигна се двойно нарастване на учителските заплати, с което променихме коренно обществения статус на учителската специалност и я направихме по-привлекателна за младежите. По този метод доста младежи към този момент избират или се завръщат към учителската специалност. Дадохме подтик за развиване на научния капацитет посредством основаване на Национални научни стратегии в предпочитаните области”.

Стефан Шилев уточни, че в Пловдив се осъществя Център за подготвеност „ Персонализирана новаторска медицина “ и план PlantaSYST по Програма „ Хоризонт 2020 “, съфинансиран от Оперативна програма „ Наука за обучение и образован напредък “. Поради реализирано първо място в съответните професионални посоки, Министерството на образованието и науката финансира построяването на Учебни центрове за практическо образование на студентите в Аграрен университет и в УХТ. Отбеляза, че Пловдив първи реализира 100% съгласуваност на учебните заведения в облачни технологии.

„ Поради опита и осъществените досега политики, ГЕРБ има увереността да застане пред гласоподавателите и да изиска поддръжката им за нов четиригодишен мандат, продължавайки да издига образованието като главен приоритет, като най-важна инвестиция за развиването на страната ни. В тази връзка, ние се ангажираме да има чуваемост, разговор, консенсус по разнообразни въпроси и цели в просветителния бранш, само че без да отстъпваме от главните наши обещания и цели за идващия мандат”, сподели още доцент Шилев и добави:

„ Имайки поради целенасочената политика през интервала 2017-2021, довела до нарастване на разноските за обучение от 3,6 на 4,5 % от БВП(с 2,2 млрд.лв. повече), ние се ангажираме да повишим тези разноски до 5%от Брутният вътрешен продукт, в това число тези за висше обучение до 1 %. Знаейки, че човешкият капацитет е благосъстоянието и най-ценното в системата, ще продължим с нарастването на учителските заплати и на тези в университетите в подмяна на нараснало качество на преподаване и реализирани резултати. Възнагражденията ще доближат равнища над 125% и 140% от междинните за страната (над 2500 лева и 2800 лева, надлежно, към 2025 г.).Заедно с това, междинните хонорари на непедагогическия личен състав в детските градини, учебните заведения и на непреподавателския личен състав във висшите учебни заведения ще бъде най-малко равни заплата за страната(2000 лева.).

Ще създадем по този начин, че висшите учебни заведения да управляват формулирането на главните политики и начинания за развиване на районите дружно с страната и общините. Ще работим за образование в мрежи, за взаимни стратегии сред нашитеи европейските висшите учебни заведения, за синхронизиране на връзката и взаимоотношението сред научноизследователските звена и бизнеса. Финансово и ресурсно ще подтикваме научната активност против реализирани резултати. Ще изградимнови 10 съвременни студентски кампуса и ще възобновим 25 студентски общежития. Тъй като визията ни е за идващите 30 година, ще влагаме в младежите във висшето обучение с увеличение на стипендиите на студентите и докторантите, както направихме със заплащането на асистентите през предходното управление”.

Основният приоритет на коалиция ГЕРБ-СДС е задържане на младежите в страната ни - да се образоват,да работят и да живеят в България.

Коалиция ГЕРБ-СДС е с номер 5 в бюлетината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР