Висшата избирателна комисия на Турция отмени вчера резултатите от изборите

...
Висшата избирателна комисия на Турция отмени вчера резултатите от изборите
Коментари Харесай

Турските избиратели ще гласуват отново за кмет на Истанбул

Висшата изборна комисия на Турция анулира през вчерашния ден резултатите от изборите за кмет на Истанбул, създадени на 31 март т.г., на които претендентът на ръководещата Партия на справедливостта и развиването Бинали Йълдъръм претърпя проваляне от Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия, който завоюва вота с към 13 000 гласа преднина пред съперника си, предава Българска телеграфна агенция.

ВИК разгласи, че вотът ще бъде още един на 23 юни т.г., когато турските гласоподаватели ще се явят още веднъж пред урните, с цел да гласоподават наново за кмет на Истанбул. В същото време ВИК отхвърли желае на Партията на националистическото деяние да бъдат анулирани резултатите от вота в общините Малтепе и Кючюкчекмедже, които бяха извоювани от опозицията. Така че повторното гласоподаване ще се извърши единствено за кмет на Истанбул. А за всички останали общини на Истанбул ще важат резултатите от вота на 31 март.

ВИК дефинира и процедурата по гласуването. То ще се извърши единствено за кмет на Истанбул. Кандидатите ще бъдат същите -  Бинали Йълдъръм за ръководещия алианс, и Екрем Имамоглу от опозиционния алианс - НРП, Добра Партия и Партията на щастието. Списъците и урните ще бъдат на същите места, както на вота на 31 март т.г. Мандатът на Екрем Имамоглу ще бъде лишен до втория избор. А на негово място краткотрайно ще бъде назначено оторизирано от истанбулското валийство лице.

Възражението против резултатите от вота на 31 март с искане той да бъде анулиран и да бъде още един единствено в частта за избор на кмета на Истанбул бе импортирано предходната седмица от ръководещата ПСР в коалиция с националистическата ПНД с претекста, че има " нередности и корупция " при гласуването и гледище за още един избор. Същото желаеха и президентът Реджеп Тайип Ердоган и водачът на националистите Девлет Бахчели. От тази позиция ВИК се съобрази с това искане.

Според известията в медиите решението за анулация на резултатите от вота на 31 март и насрочването на нови избори за кмет на Истанбул е било взето със 7 гласа утвърждение против 4 срещу.

Кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм, който претърпя проваляне на 31 март съобщи, че решението на ВИК за повтаряне на изборите е заслужено, както и че още веднъж ще бъде претендент за кмет на Истанбул на вота на 23 юни т.г.

Спечелилият вота за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, чийто мандат ще бъде лишен, на оживен протест нощес прикани турските гласоподаватели да одобряват умерено решението на ВИК и да проявят здрав разсъдък. Имамоглу упрекна ВИК в послушание на ръководещата ПСР и в демонстрация на лицемерие по отношение на анулацията на изборите на 31 март. " По същата логичност ВИК би трябвало да анулира и резултатите от референдума през юни м.г.и да насрочи нови избори ",каза той.

" Ние спечелихме изборите на 31 март с пот на челото. Управляващите не ни желаеха, лишават нашето право, само че ние няма да се откажем от битката, бъдещето принадлежи на нас ", съобщи Имамоглу, като уточни, че още веднъж ще се бори за продобиване на кметския пост на Истанбул.   

Централното изпълнително бюро на ръководеща ПСР се събра на съвещание под управлението на президента Ердоган. Говорителят Йомер Челик съобщи, че решението на ВИК за повтаряне на вота за Истанбул е значимо за премахването на всички подозрения по отношение на законното осъществяване на изборите.

Задоволство от решението на ВИК изрази и водачът на националистическата ПНД Девлет Бахчели. Той се закани, че ще наблюдава персонално предизборната подготовка в Истанбул, особено в региона на Кючюкчекмедже. Днес главната опозиционна НРП свика изключително съвещание с присъединяване на депутатите на НРП, на което е поканен да участва и Екрем Имамоглу.

Турция още веднъж влезе в орбитата на изборите на фона на непрекъсната обезценка на турската лира. След като бе оповестено решението на ВИК за повтаряне на вота за Истанбул, котировките на американския $ скочиха и безусловно за броени минути курсът от към 5.7 надвиши 6.15 лири за $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР