Висш съд в Лондон разреши на основателя на WikiLeaks Джулиан

...
Висш съд в Лондон разреши на основателя на WikiLeaks Джулиан
Коментари Харесай

Съд в Лондон позволи на Асанж да оспори решението за екстрадиция в САЩ

Висш съд в Лондон позволи на създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж да оспори решението за изгонването му в Съединени американски щати, оповестява Ройтерс. Съдът постанови, че ще пристъпи към разглеждане на жалбата на Асанж, в случай че Съединените щати не дават „ приемливи гаранции “, че той ще може да разчита на Първата корекция на Конституцията на Съединените щати, по-специално, забраняваща нарушаването на свободата на словото. Освен това Съединени американски щати би трябвало да изяснят дали Асанж може да бъде наказан на гибел, оповестява Ройтерс.

От юни 2012 година Джулиан Асанж живее на територията на посолството на Еквадор в Лондон. През април 2019 година Еквадор го лиши от дипломатическото му леговище. След това създателят на WikiLeaks беше арестуван от английската полиция. През юни 2022 година Англия утвърди изгонването му в Съединени американски щати, където той е изправен пред обвинявания в издание на поверителни военни документи и дипломатически телеграми. Асандж апелира решението.

През март 2023 година Върховният съд на Англия отхвърли опцията на Джулиан Асанж да апелира решението за изгонването му. През септември френски съд отхвърли молбата на Асанж за политическо леговище.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР