Висш ирански служител каза днес, че Техеран е готов да

...
Висш ирански служител каза днес, че Техеран е готов да
Коментари Харесай

Иран се връща към ядрената сделка само ако получи 15 млрд. долара петролен кредит

Висш ирански чиновник сподели през днешния ден, че Техеран е подготвен да се върне към осъществяване на съглашението за неговата нуклеарна стратегия единствено в случай че получи 15 милиарда $ за петролни продажби за четири месеца, както планува френски проект за избавяне на договорката. Това оповестиха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се базират на иранските организации Фарс и ИРНА.

Необходимо е Европа да компенсира Иран с 15 милиарда $ за четири месеца и "след това Иран е подготвен за договаряния ", съобщи заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи.

"Нашето връщане към цялостното използване на нуклеарното съглашение е подвластно от приемането на 15 милиарда $ за интервал от четири месеца. В противоположен случай процесът на понижаване на уговорките на Иран ще продължи ", сподели той.

"Европа би трябвало или да купува нефт от Иран, или да даде на Иран равностойността на продажбата на нефт като кредитна линия, обезпечена от иранските петролни доходи, което в прочут смисъл значи предварителна продажба на нефт ", сподели Арагчи.

По думите му обаче към момента има "сериозни различия за дневния ред " на възможни бъдещи договаряния сред Иран и другите страни по нуклеарната договорка.

Той изрази подозрение, че Европа може да успее да избави съглашението.

Според него "е малко евентуално европейските страни да могат да подхващат ефикасна стъпка " преди поставения от Иран краен период по-късно тази седмица.

Иран ще освободи седем от членовете на екипажа на арестувания английски танкер "Стена Имперо ", съобщи Ройтерс, като се базира на иранската държавна телевизия.

Седмината моряци са освободени по филантропични съображения и скоро ще могат да изоставен Иран, съобщи представителят на иранското външно министерство Абас Мусави, предава Българска телеграфна агенция.

"Стена Имперо " бе арестуван от иранските управляващи на 19 юли, две седмици след задържането на ирански петролен танкер покрай Гибралтар, напомня Ройтерс.

Според компанията притежател на кораба екипажът се състои от 23-ма души от Индия, Литва, Русия и Филипините.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР