Висш индонезийски служител обеща в сряда, че строителството на новата

...
Висш индонезийски служител обеща в сряда, че строителството на новата
Коментари Харесай

Новата столица на Индонезия се строи дълбоко в джунглите на Борнео

Висш индонезийски чиновник даде обещание в сряда, че строителството на новата столица надълбоко в джунглите на остров Борнео няма да спре, когато президентът Джоко Уидодо напусне поста през идната година, защото са разкрити нови тласъци за поощряване на вложенията.
Още по темата
Най-голямата страна в Югоизточна Азия публично ще разгласи града, наименуван Нусантара, за своя нова столица през първата половина на 2024 година, сподели ръководителят на Нусантара Бамбанг Сусантоно по време на посещаване на обекта в Калимантан в източната част на Борнео.

Той говореше от Сепаку, квартал в столицата, където над 7000 служащи, работещи с багери и кранове, полагаха основите на новия президентски замък в регион, заобиколен от евкалиптови гори.

 Строителството на Нусантара
Строителството на Нусантара
Снимка: АР/БТА

Нусантара е водещият план на президента Джоко Видодо и е очакван като зелен, образован град, обхващащ съвсем 260 000 хектара (642 474 акра), който да размени актуалната пренаселена и бързо потъваща столица Джакарта на остров Ява. Въпреки това, с цена от 32 милиарда $ и пандемията от COVID-19, забавящи напредъка, някои вложители показаха угриженост, че развиването може да загуби инерция, откакто Уидодо завърши своя втори и финален петгодишен мандат през 2024 година

 Снимка: АР/БТА

Запитан дали капиталът ще продължи под нов водач, Бамбанг сподели пред кореспонденти: " Моят отговор е да, безусловно ", като цитира закона, подкрепящ плана.

 Индонезийски бойци вършат фотоси на кота нула на строителната площадка на новата столица
Индонезийски бойци вършат фотоси на кота нула на строителната площадка на новата столица
Снимка: АР/БТА

Съгласно пакет от тласъци, разгласен в сряда, държавното управление ще отстрани корпоративния налог за компании, инвестиращи минимум 10 милиарда рупии (647 660 долара) в някои браншове за 10 до 30 години, като най-дългата данъчна почивка се ползва за инфраструктура и публични услуги до 2035 година Данъчни облекчения ще бъдат предоставени и на задгранични компании, които реалокират централите си в Нусантара, и на финансови компании, открити във финансовата зона. Разходите за научноизследователска и развойна активност ще се приспадат от налога, до момента в който налозите върху вноса на средства за произвеждане ще бъдат отстранени, наред с други тласъци.

 Строителството на Нусантара
Строителството на Нусантара
Снимка: АР/БТА

Правителството също по този начин ще даде права върху земя за 95 години, с опция за удължение със същия интервал, доста по-дълъг в сравнение с другаде в Индонезия. Успехът на столицата зависи от присъединяване на частния бранш, като единствено 20% от разноските се поемат от страната.

" Мисля, че вложителите биха се радвали да видят, че държавното управление е преди всичко, тъй че множеството от постройките и оборудванията през 2024 година се заплащат от държавния бюджет ", сподели Бамбанг.

Въпреки че не са подписани частни покупко-продажби, има повече от 100 писма за интерес от локални и задгранични компании, в това число от Малайзия, Китай и Съединените щати, сподели Агунг Уикаксоно, заместник-началник на Нусантара за финансиране и вложения.

Дворецът, президентският офис, градският площад и четири министерски здания ще бъдат подготвени до август 2024 година, когато Индонезия чества своя 79-ти ден на независимостта, съгласно основния градоустройствен планировчик Валин Царина.

 Снимка: АР/БТА

Буди Курниаван, заместник-мениджър на плана за строителството в двореца, сподели, че напредъкът на този обект до момента е достигнал единствено 8%.

 Строителството на Нусантара
Строителството на Нусантара
Снимка: АР/БТА

Строителството на новата столица планува да бъдат изсечени голям брой дървета, след което да се извърши и залесяване - 75 % от територията на града с повърхност от 256 000 хектара да бъдат зелени. Тъй като огромната цел е Нусантара да стане най-зеленият и най-устойчивият град в света.

Планът за новата столица на Иноднезия обаче провокира опасения измежду наблюдаващите на околната среда и правата на индивида по отношение на по-големите еко-социални въздействия върху останалата част от острова, макар обещанията за зелено и стабилно развиване: претендирайки за минимално изсичане на горите, ценене на правата на коренното население и локалните общности и нулеви чисти въглеродни излъчвания дизайн.

 Снимка: АР/БТА

Вече се случват изсичане на мангрови гори и мощно предпазени горски територии, земни спорове с локални общности и евентуално широкомащабни разселвания, което слага под въпрос дали изгодите от плана за 34 милиарда $ ще надделеят над неговите дефекти.

 Снимка: АР/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР