Висш американски генерал казва, че Украйна има седмици преди времето да попречи на контраофанзивата

...
Висшият генерал на Съединените щати предупреди, че Украйна има само
Коментари Харесай

Висшият генерал на Съединените щати предупреди, че Украйна има само шест седмици, преди промяната на времето да попречи на контранастъплението й, въпреки че Киев сигнализира, че може да продължи да се бие през зимата.

„Все още има разумен период от време, около 30 до 45 дни за борба с времето“, каза председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили пред BBC в неделя. След това калта и дъждът вероятно ще окажат влияние върху маневреността на бойното поле, каза той.

В съответствие със съобщенията „наполовина пълна чаша“, идващи от служители на администрацията на Байдън напоследък, Мили каза, че контраофанзивата е постигнала „много стабилен напредък“, откакто започна в началото на юни.

„Украинците не са приключили, тази битка не е приключила и те не са завършили бойната част от това, което се опитват да постигнат. Твърде рано е да се каже как ще свърши това", каза той.

Докладите в неделя предполагат само постепенни печалби около една от основните зони на атака на Украйна, близо до село Роботине в Запорожка област, което се намира на пътя към стратегическия град Токмак.

Неофициален канал в Telegram, принадлежащ на 46-та бригада на Украйна, който се оказа надежден източник на информация, каза, че войските са напреднали на изток от съседно село, но предупреди, че руските сили все още държат по-високи терени наблизо, което им дава предимство.

Междувременно онлайн актуализация от южното командване на „Таврия“ гласи: „продължаваме да правим малък напредък в района на Роботин. Освободени са около 1,5 квадратни километра украинска територия“, макар че не се казва за какъв период от време се отнася.

„Контраофанзивата ще продължи“

Запитан за скоростта на напредване на силите му в петък, президентът Володимир Зеленски настоя, че Украйна все още има инициативата, но призова публиката на конференцията в Киев да не гледа на контранастъплението като на игрален филм, който е направен за 90 минути.

Един от висшите служители по сигурността на Зеленски, говорейки на същото събитие на следващия ден, посочи, че силите на Украйна може да са настроени да продължат да атакуват и през следващата зима.

Кирило Буданов, ръководител на военното разузнаване, призна, че контранастъплението се движи по-бавно, отколкото би искал. Отбранителните линии на Русия са добре планирани, каза той, и силно заложени с мини, което прави ситуацията на бойното поле „сложна“.

Но въпреки че студеното време е реалност, която военните не могат да пренебрегнат, „враждебните действия ще продължат, контранастъплението ще продължи“, каза той.

По-рано през седмицата пенсионираният американски генерал Дейвид Петреъс изглежда предложи подобна прогноза на отделна конференция в Киев, като каза, че „това ще продължи през зимата“.

Сравненията с първото голямо контранастъпление на Украйна през 2022 г. също предполагат, че може да е възможна по-дълга времева рамка.

Руските сили бяха изхвърлени на изток от района на Харков точно преди година, което завърши с повторното превземане на град Лиман от украинските сили около 30 септември.

След това контраофанзивата на Украйна на юг продължи още шест седмици, завършвайки едва около 10 ноември с освобождаването на Херсон.

Остава тема на дебат сред анализатори и политици дали Украйна е трябвало да запази инерцията или западните съюзници не са успели да доставят достатъчно оръжия и боеприпаси, за да направят това възможно.

Има също така опасения, изразени от привържениците на Киев, че всяко спиране на настъпателните операции през следващата зима само ще даде на Русия възможност да укрепи още повече отбраната си.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР