Високовъглеродната стомана е много подсилена и здрава, но при внезапен

...
Високовъглеродната стомана е много подсилена и здрава, но при внезапен
Коментари Харесай

Стоманената фасада, зад която се крие страхът

Високовъглеродната стомана е доста подсилена и здрава, само че при неочакван удар може да се пропука. Меката стомана, от своя страна, е по-пластична и склонна към прегъване, само че за сметка на това е по-малко евентуално да се счупи. Двата метала, съпоставени от вестник Financial Times, са потребна метафора за свойствата на властническите и на демократичните държавни управления.

В Европа популистите започнаха безчет набези против плуралистичните полезности и правила. И все пак, колкото и да се изкривиха под тези удари, институциите на демокрацията се оказаха задоволително гъвкави, с цел да ги понесат. Различна е обстановката при автократите. Владимир Путин още е в Кремъл, Реджеп Ердоган е окупирал сходния на Версай замък в Анкара, а Си Дзинпин ускорява борбата си в опит да наруши западния дизайн на интернационалния ред. Автократите наподобяват могъщи, само че това е единствено видимо – стоманата може да се пропука единствено при един мощен удар.

Националистическите автократи се нуждаят от врагове в чужбина, с цел да оправдаят политическите репресии вкъщи, а съветският президент от дълго време е намерил своите на запад. Това обаче единствено демонстрира неговата уязвимост. В Русия безотговорно се шири корупция, която стартира от Кремъл, което изяснява и страха на Путин от Алексей Навални – вкараният зад решетките опозиционен водач. Западните страни не могат да бъдат упреквани за ниския витален стандарт на руснаците, а Навални разкриваше огромните корупционни схеми на властта, поради което стана и неуместен.

Свръхфокусът на Кремъл върху един човек акцентира несигурността, която произтича от предходното амплоа на Путин на параноичен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), което от своя страна подхранва нездравословния дневен ред в Русия. В страната съществува и друга уязвимост – липса на задоволително способени офицери, които да организират най-чувствителните интервенции. Такава бе и провалената интервенция за убийството на Навални. Незавършената интервенция на службите остави след себе си доста следи, което сложи акцент върху некомпетентността и интернационално компрометираните позиции на режима на Путин. Западните служби потвърдиха, че против Навални е бил употребявано неразрешено химическо оръжие, а поддържаната от Кремъл линия, че няма нищо общо с отравянето с „ Новичок” на Навални, единствено отчуждава Русия от Запада.

Сибирските доктори, които в началото лекуваха Навални, фалшифицираха здравната документи в опит да скрият същинската причина за неочаквания колапс на Навални. Фондът за битка с корупция на Навални разкри в свое следствие, осигурявайки си достъп до медицинските досиета в болничното заведение в Омск (където Навални бе настанен първоначално), че врагът на Путин е бил токсичен с органофосфат, а главно лице в интервенцията е сътрудникът на ФСБ Валери Николаевич Сухарев. Това е следващ неуспех за съветските служби, които преди няколко години се пробваха да убият и Сергей Скрипал, както и журналиста и стихотворец Дмитрий Биков и опозиционния политик Владимир Кара-Мурза. Руските служби вършат всичко допустимо, с цел да отстраняват съперниците на Путин, чието само предпочитание е да живеят в свободна страна.

Radio Free Europe/Radio Liberty съобщи по-рано през тази седмица, че деятел е бил задържан на Червения площад в Москва, единствено тъй като е носил тениска с апел за освобождението на Навални от пандиза. Освен това неговата кола е била подпалена от незнайни лица. Това единствено демонстрира слабостта и страха на Путин. Единствената грижа на Путин е запазването на личната му власт. Той с наслада ще открадне бъдещето на Русия, с цел да бетонира личните си позиции. Автократите схващат доста добре крехкостта на своето ръководство.

Фасадата пред тях наподобява солидна, само че зад нея се крие единствено едно – боязън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР