Високотехнологичният сектор вече изпитва сериозно напрежение от войната в Украйна(снимка:

...
Коментари Харесай

Напрежение в технологичния сектор заради войната


Високотехнологичният бранш към този момент изпитва съществено напрежение от войната в Украйна
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичният бранш става все по-гореща територия на спорове поради войната Русия-Украйна и глобите, наложени от Запада. През последното денонощие редица ИТ услуги бяха лимитирани, приложения бяха блокирани, планове бяха замразени.

Spotify затвори офиса си в Москва за неопределен срок в отговор на съветската инвазия в Украйна, заяви Variety. Стрийминг платформата преди малко бе отворила свое посланичество в съветската столица предишния месец, откакто нов съветски закон задължи задграничните софтуерни компании с публика от над 500 000 консуматори да основат местен офис до 2022 година

Потребителите в Русия към момента ще имат достъп до Spotify. „ Смятаме, че е извънредно значимо да се опитаме да продължим работата на нашата услуга Русия, с цел да позволим придвижването на световния поток от информация ”, обявиха от компанията.

Все отново Spotify ще извади съветските осведомителни канали RT и Sputnik News от платформата си, тъй като са „ финансирани от Кремъл новинарски издания с голяма световна публика ”. Критиците в Съединени американски щати упорстват, че и двата канала действат като пропагандни принадлежности на съветското държавно управление и неговите външнополитически ползи.

EA изгони съветските тимове от игрите FIFA 22, FIFA Mobile и FIFA Online. „ EA Sports застава в взаимност с украинския народ и сходно на толкоз доста гласове от света на футбола приканва за мир и преустановяване на нашествието в Украйна ”, се споделя в изказване, споделено в Twitter. Освен това EA ще изгони съветските и беларуските национални и клубни тимове от NHL 22 през идващите седмици.

По-рано в сряда вицепремиерът на Украйна Михаил Федоров прикани Sony, Microsoft и другите компании за игри да блокират профилите на съветските и беларуските играчи. Той настоя организациите за електронни спортове да забранят на съветски и беларуски тимове и играчи също да вземат участие в интернационалните събития.
още по темата
Netflix сложи „ на пауза ” всички свои планове и придобивания в Русия. Стрийминг колосът има четири рускоезични сериала, които са в развой на произвеждане и постпродукция, в това число детективската драма „ Зато ”.

Според обява на Deadline, Netflix ще успее да приключи сигурно единствено едно от заглавията си, правени в Русия. Две други заглавия са под въпрос. Сред тях е и предстоящата продукция „ Анна К. ” – акомодация на „ Анна Каренина ” на Лев Толстой.

По-рано тази седмица Netflix съобщи, че при актуалните условия няма проекти да прибавя „ държавни канали ” към съветската си услуга, макар регламента, който изисква от компанията да популяризира каналите, подкрепяни от страната.

PayPal спря да приема нови консуматори в Русия поради актуалните условия. Компанията, която разрешава трансгранични транзакции единствено от консуматори в Русия, към този момент блокира някои консуматори и някои от най-големите банки в страната след глобите от Съединените щати.

В изявление за Ройтерс в сряда заместник-министърът на Украйна по цифровата промяна Александър Борняков прикани PayPal да предприеме по-задълбочени дейности и да затвори напълно активността си в Русия. „ Ако PayPal поддържа демократичните полезности, би трябвало да излезе от Русия ”, сподели той. Засега обаче компанията се въздържа от толкоз крайни ходове.

Щатските компании за разплащателни карти Visa, Mastercard и American Express, дружно с доставчиците на мобилни заплащания Apple Pay и Гугъл Pay, блокираха голям брой съветски финансови институции заради държавни наказания.

Гугъл и Apple блокираха RT и Sputnik от своите Play App Store и Apple App Store в Европа. Решението идва след по-ранен ход за унищожаване на съветските държавни издатели от новинарските потоци. То е като като ехтене на обстоятелството, че преди броени дни Европейската комисия разгласи, че приготвя възбрана за разпространяването на съветските канали в Европа с аргумента, че дезинформират за войната в Украйна.

Междувременно Amazon предложи поддръжка за логистиката и киберсигурността на Украйна. Фирмата ще употребява своите логистични благоприятни условия, с цел да обезпечава доставки на нуждаещите се в Украйна. Също по този начин тя ще даде своя опит в региона на киберсигурността, с цел да помогне на държавните управления и фирмите в Украйна, съобщи в Twitter основният изпълнителен шеф Анди Джаси.

Група американски сенатори желаеха от Министерството на финансите да подсигурява, че Русия не може да употребява криптовалути, с цел да избегне наложените ѝ наказания. „ Стриктното съблюдаване на глобите в промишлеността на криптовалутите е от решаващо значение, като се има поради, че цифровите активи, които разрешават на предприятията да заобикалят обичайна финансова система, могат все по-често да се употребяват като инструмент за отбягване на наказания ”, се споделя в писмо на сенаторите до ведомството.

Политиците имат опасения, че крипто портфейлите и тъмните уеб пазари могат да разрешат на глобените съветски лица да „ скрият активите си от публичния взор ”.

Паралелно с това Украйна изиска помощ от Силициевата котловина. Украинците, работещи в западни софтуерни компании, ги помолиха да блокират и смъкват съветските „ уеб сайтове за дезинформация ”. Те се стремят посредством имейл акции и онлайн петиции да убедят компании като Cloudflare, Гугъл и Amazon да създадат повече за противопоставяне на съветската инвазия в Украйна. Особено настойчива е молбата за подпомагане към фирмите за киберсигурност.

„ Компаниите би трябвало да се опитат да изолират Русия колкото е допустимо повече, допустимо най-скоро ”, сподели Алексей Орешко, щатен софтуерен инженер в Гугъл. „ Санкциите не са задоволителни ”. Орешко е един от девет софтуерни деятели, интервюирани от Ройтерс, които са с украински генезис и дават отговор на апела от Киев да образуват доброволческа „ ИТ войска ”.

От своя страна, Русия отхвърли да изпрати в космоса спътниците на OneWeb за лъчение на сателитен интернет, откакто Обединеното кралство наложи наказания на страната. Роскосмос изиска гаранции за невоенна приложимост на спътниците. Агенцията изиска още Обединеното кралство продаде каузи си в OneWeb. Роскосмос трябваше да изстреля 36 спътника на ракета „ Союз ” в петък.

Квази Квартенг, бизнес и енергиен секретар на Обединеното кралство, бе безапелационен: „ Няма договаряния за OneWeb: държавното управление на Обединеното кралство не продава своя дял ”. Шефът на Роскосмос Дмитрй Рогозин пък съобщи, че ще даде на Обединеното кралство два дни за преразглеждане на позицията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР