Високотехнологичен мини град правят пред НДК по време на дигиталния

...
Високотехнологичен мини град правят пред НДК по време на дигиталния
Коментари Харесай

Летящи мотори, дронове и хуманоиди в технологичния мини град пред НДК


Високотехнологичен мини град вършат пред НДК по време на цифровия фестивал Webit в София. На тазгодишното му издание от 13 до 15 май ще могат да се видят летящи мотори, дронове и разнообразни хуманоиди. Това сподели създателят на проявата Пламен Русев. Очаква се събитието да бъде посетено от 15 000 посетители от целия свят.

Webit се организира за 11 поредна година като той ще събере представители на разнообразни компании, в това число и на колоси от Силициевата котловина. По думите на Русев, София ще побере 120 страни, което се случва за пръв път в историята на България.

Фестивалът е и хазаин на най-голямото съревнование за стартъпи, за което се надпрерват над 4000 компании. “Над 65% от започващите предприятия получават финансиране в идващите месеци след представянето си в НДК”, разяснява Русев пред медии.

60 млн. евро е предстоящият стопански резултат от събитието е, а 99% от хотелите в София са запълнени, сочат данни на booking.com. Неслучайно 27 страни се конкурират, с цел да са хазаин на събитието - измежду тях са градове като Тел Авив, Лондон, Париж и други.

В един от дните ще се състои и Webit.X, на който ще участват 3000 български отличници. “Миналата година, благодарение на просветителното министерство, направихме за пръв път нещо, непостигнато до момента - ние събрахме най-умните и отлични деца, събрахме бъдещето на България и им дадохме опция да схванат, че да си сполучлив и да учиш, не значи да зубриш”, разяснява Русев. Инициативата се реализира единствено за 3 седмици, а след събитието огромна част от децата взеха решение, че желаят да учат технологии или инженерство.

“Най-важното е, че Webit може да въодушеви учениците за развиване на качествата в сфери като изкуствен интелект и естествени, интердисциплинарни науки”, съобщи просветителният министър Красимир Вълчев. Според него в този момент главното предизвикателство е точно намирането на ентусиазъм, за което сходни начинания оказват помощ. На конференцията участва и ръководителят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Очаква се в околните 5-7 години огромна част от специалностите да изчезнат, ануждата от цифрови и меки умения да се усили “, счита той.

“Тук идва и ролята на министъра, който одобри опцията да даде късмет на децата да видят всичко това”, разяснява Русев. Според него самостоятелните коли ще отстранен нуждата от водачи, а юристите също са застрашени. Детските учителки обаче са в сигурност, тъй като те ще учат децата на човешко държание, а не на това на робот.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР