Високопроизводителният AC10U отговаря на повишените изискания за домашни интернет развлечения(снимки:

...
Високопроизводителният AC10U отговаря на повишените изискания за домашни интернет развлечения(снимки:
Коментари Харесай

Tenda AC10U – гигабитов рутер за HD стрийминг и онлайн игри


Високопроизводителният AC10U дава отговор на нарасналите изискания за домашни интернет развлечения
(снимки: TechNews.bg)

Разнообразието от рутери за дома е голямо. Тези наложителни устройства за актуалната домашна мрежа, в която съжителстват от ден на ден компютри, телефони, таблети и друга електроника, са призвани да обезпечат надеждно безжично покритие, високи скорости на достъп и сигурност за потребителите.

Рутерът на на Tenda дава отговор на повишените условия, като в същото време се предлага на извънредно налична цена за опциите си – коства към 65-70 лева с Данък добавена стойност. Това е рутер за всеки дом, кадърен да поддържа гигабитови скорости за HD видео стрийминг, онлайн игри, сърфиране в интернет, за работа и занимания.

Моделът, който получихме за тест от производителя, е високопроизводителен, двубандов AC гигабитов рутер с оптималната пропускателна дарба 1167Mbps (867Mbps на 5GHz и  300Mbps на 2,4 GHz), който употребява усъвършенствани технологии като MU-MIMO и Beamforming+, с цел да обезпечи бърз безжичен достъп до интернет на доста устройства по едно и също време и да преодолява трудности като стени в жилището.

Дизайн

Както и останалите рутери на Tenda, AC10U е пакетиран във впечатляваща кутия, на която образно са показани главните параметри на устройството и съпоставяне с други модели от необятното Gigabit портфолио на производителя, както и скица с типично приложение.

Вътре в кутията откриваме самия рутер с инсталирани на него четири външни антени, захранващ адаптер, LAN кабел за свързване на компютъра и документи – в детайли управление за потребителя и гаранционна брошура.

Външният тип на Tenda AC10U е мистериозен, в черен цвят, с геймърско лъчение, което идва да подскаже, че този рутер се нарежда като производително устройство за видео стрийминг и онлайн игри. Изглежда здрав и постоянен, а по матовата повърхнина не остават отпечатъци от пръсти.

Отпред са ситуирани светлинните знаци – за дейни Wi-Fi, WAN и LAN връзки, както и систематичен (SYS). Портовете се намират на задния панел – там откриваме три гигабитови LAN врата за жично свързване на устройства в мрежата, един гигабитов порт за WAN връзката, бутон WPS/Reset, бутон за включване/изключване на Wi-Fi, гнездо за зареждане и доста значимият USB 2.0 порт (оттук идва и буквата U в наименованието на модела), който може да се употребява за шерване на сторидж от рода на корав диск.

Две от антените са прикрепени надлежно отляво и отдясно на рутера, а останалите две – на задния панел. Те се разтварят и нареждат по този начин, че да обезпечат оптимално огромно покритие и мощен безжичен сигнал, наред с вградените в рутера технологии.

Рутерът е планиран да стои хоризонтално, само че може да се инсталира и отвесно на стена, съгласно желанията. По-естествената позиция, несъмнено, е хоризонталната, поради четирите антени и удобството да се виждат светлинните знаци на предния панел.

Производителност

За рутерите на Tenda е присъща високата продуктивност на налична цена. Точно в това изложение се вписва и AC10U – както казахме, това е двубандов (2,4GHz плюс 5GHz рутер) гигабитов рутер от клас AC1200 (300Mbps + 867Mbps за сумарните 1167Mbps), който разчита на 28-нанометров процесор Realtek RTL8197FS на тактова периодичност 1GHz, допълнен от 128MB оперативна памет DDR3 и 16MB непрекъсната памет за фърмуера.

Рутерът поддържа актуалния Wi-Fi стандарт 802.11ac Wave 2 (като остава съчетаем с по-старите стандарти 802.11 n/b/g) и едновременен достъп на 30 устройства в домашната мрежа посредством технология на безжично предаване 2х2 MU-MIMO, подсилена от четирите външни антени. Всяка от двете честоти (2,4GHz и 5GHz) има лична двойка антени (всяка една по 5 dBi), което е причина за оптимално положително качество на сигнала.

Теоретично, AC10U може да обезпечи безжичен достъп с гигабитова скорост, тъй че в случай че имате бърза оптична връзка от интернет доставчика, ще се наслаждавате на 4K стрийминг, мълниеносен даунлоуд и безкомпромисни онлайн игри, освен това на няколко устройства в домашната мрежа.

Специални функционалности

Несъмнено, съществуването на USB порт е привилегия за потребителите на този ценово-достъпен рутер. Към него можете да свържете външен сторидж – корав диск да вземем за пример – и доста да разширите опциите на домашната си мрежа, като споделяте наличие.

Друга доста потребна функционалност е технологията MU-MIMO, с помощта на която рутерът може да обслужва по едно и също време няколко устройства (до 30 на брой) вместо единствено едно. Така потребителите на домашната мрежа няма да страдат от закъснение на връзката, когато са по едно и също време онлайн.

Да не забравяме и към този момент упомената Beamforming технология, която насочва интелигентно безжичния сигнал непосредствено към мястото, на което се намира потребителят на мрежата. Всичко това рефлектира в по-голямо покритие и по-силен безжичен сигнал.

Интересно е да знаете също, че можете да контролирате рутера от своя смарт телефон, в това число да наблюдавате мрежата си отдалечено, когато не сте вкъщи, благодарение на мобилно приложение Tenda Wi-Fi, което е свободно налично за евакуиране.

Интересни благоприятни условия на AC10U са и функционалностите за наставнически надзор, основаване на мрежа за посетители, настройване на VPN сървър, задаване на честотна лента за всяко устройство в мрежата и още няколко, които са налични от панела за уеб интерфейса за администриране на рутера. Моделът поддържа криптиране на безжичните връзки по логаритми WPA-PSK, WPA2-PSK и WPA/WPA2.

Наличност и цена

Гигабитовият рутер е необятно наличен в комерсиалната мрежа у нас от оторизираните сътрудници на производителя. Устройството се предлага на цена към 65-70 лева с включен Данък добавена стойност и гаранция 24 месеца. Срещу тази относително дребна сума ще получите високопроизводителен и функционален рутер, който дава отговор на нарасналите условия за домашни интернет развлечения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР