Високопоставени представители на Китай, САЩ и Русия участваха в срещата

...
Високопоставени представители на Китай, САЩ и Русия участваха в срещата
Коментари Харесай

Представители на Китай, САЩ и Русия участваха в среща на върха на страните от Източна Азия

Високопоставени представители на Китай, Съединени американски щати и Русия участваха в срещата на върха на страните от Източна Азия, която се организира в Джакарта, в Индонезия, съобщи Франс прес. Във форума участваха 18 страни.

Съединени американски щати бяха показани от вицепрезидента Камала Харис, Китай бе показан от премиера Ли Цян, а Русия от посланик номер едно Сергей Лавров на срещата, по време на която президентът на Индонезия Джоко Видодо предизвести, че нарастват съперничествата сред великите сили в света, предава Българска телеграфна агенция.

На форума на една маса седнаха висши представители на Вашингтон и Пекин ден, откакто китайският министър председател предизвести, че великите сили би трябвало да озаптят разликите си, с цел да се избегне нова Студена война, отбелязва Франс прес.

Разговорите сред представителите на двете най-големи стопански системи в света бяха следени деликатно в подтекста на напреженията сред тях поради Тайван, връзките с Москва, въздействието в Тихоокеанския район и други Представители на двете страни ще се съберат още веднъж и в Делхи за срещата на върха на Г-20 този уикенд.

" Призовавам водачите на страните от Източна Азия да трансфорат тази среща във конгрес за усилване на съдействието, а не за изостряне на съперничествата ", съобщи индонезийският президент Джоко Видодо.

Камала Харис и Ли Цзян организираха обособени диалози с водачите на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). По време на тези срещи Харис акцентира значимостта на спазването на интернационалното морско право в Южнокитайско море.

Срещата на върха през днешния ден, сплотяваща 18 страни от района на Източна Азия, беше първи мотив и за среща на висши съветски и американски представители, близо два месеца след предходната среща на страните от района през юли отново в Джакарта, протекла в под напрежение климат, по време на която западните страни потърсиха сметка на съветския външен министър Сергей Лавров поради съветската инвазия в Украйна.

Днес Лавров разкритикува риска от милитаризация на Източна Азия, обвинявайки НАТО, че желае да проникне в региона. Той насочи и предизвестия против военния алианс АУКУС, сплотяващ Австралия, Съединени американски щати и Англия и който би могъл да провокира конфликти.

Индийският министър председател Нарендра Моди, японският министър председател Фумио Кишида, президентът на Южна Корея Юн Сук-йол, министър председателят на Канада Джъстин Трюдо, министър председателят на Австралия Антъни Албанезе също бяха на срещата в Джакарта, паралелно с всички 10 водачи на АСЕАН, които пък са там от вторник насам.

Южнокорейският водач съобщи, че всеки едностранен опит за смяна на статуквото в Южнокитайско море е недопустим и изиска международен морски ред, основаващ се на правото, с цел да се контролира тази стратегическа за международния продан морска зона.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос прикани сътрудниците си да се опълчват на рисковото потребление от китайските управляващи на кораби на бреговата защита и на каквито и да е други кораби. Предупреждението му пристигна след няколко случая с китайски кораби, които съгласно филипинските управляващи са тормозели филипински плавателни съдове.

Но взаимното официално съобщение от срещата на върха, с което се е срещнала Франс прес, пропуща споменаването на Южнокитайско море, върху огромни елементи от което искания има Китай. В официалното съобщение не се загатва и войната в Украйна.

В коридорите на срещата на върха австралийският министър председател се срещна с китайския си сътрудник и удостовери, че ще посети Китай по-късно през годината в миг, в който Канбера работи за стопляне на връзките с Пекин. Ли Цян също съобщи, че Пекин е подготвен да възобнови двустранните връзки с Австралия след няколко години на заледяване.

Премиерът на Индия Нарендра Моди съобщи пред останалите водачи на срещата на върха, че е от основна значимост да се построи един постковиден ред, основаващ се на правото и прикани за групови уилия в поддръжка на един свободен и отворен Индо-Тихоокеански район.

Камала Харис организира пък поредно срещи с Видодо и с Маркос, като по време на срещата с президента на Филипините тя е удостоверила уговорката на Съединени американски щати за поддръжка на тази страна при положение на всевъзможни тествания и е подчертала ролята на американо-филипинския алианс за гарантиране на един свободен, отворен и проспериращ Индо-Тихоокеански район.

Агенция Ройтерс пък оповестява за двустранна среща в Джакарта на водачите на Китай и Южна Корея, по време на която те са подчертали, че двете им страни тряба да задълбочат съдействието и дружно да преодолеят разликите. Двете страни са изтъкнали и, че би трябвало да ускорят втората фаза на договарянията по двустранно съглашение за свободна търговия и да проучат нови сфери на съструдничество, включително и в бранша на високите технологии.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР