Високопоставени представители на ЕС и САЩ се срещат днес в

...
Високопоставени представители на ЕС и САЩ се срещат днес в
Коментари Харесай

ЕС и САЩ обсъждат търговските си отношения на в Швеция

Високопоставени представители на Европейски Съюз и Съединени американски щати се срещат през днешния ден в северния шведски град Люлео, с цел да обсъдят комерсиалните си връзки, сложени под напън от наложените по времето на президента Доналд Тръмп мита и признатия през предходната година Закон на понижаване на инфлацията, заяви Ройтерс. Сред тематиките на срещата ще бъдат и възходът на Китай и съдействието в областта на регулацията на изкуствения разсъдък и други технологии на бъдещето.

Участие в четвъртия Съвет за търговия и технологии (TTC), който ще се организира през днешния ден и на следващия ден, ще вземат вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрете Вестагер, американският държавен секретар Антъни Блинкън, министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо, комерсиалният представител Катрин Тай и еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис, съобщи Българска телеграфна агенция.

За срещата е планувано 24-странично взаимно изказване по тематики, вариращи от съдействие при залагането на минимални стандарти за логаритмите на генеративния изкуствен интелект, като да вземем за пример " Чат ДжиПиТи " (ChatGPT), наблюдаване и надзор на износа и вложения, най-много във връзка с Русия, както и върху Китай във връзка с дезинформацията и непазарните практики.

Срещата в Люлео съответствува с представянето от страна на Европейската комисия на Стратегия за икономическата сигурност, която се чака да предложи ограничения, възпрепятстващи противници като Китай да получават достъп до чувствителни технологии.

Брюксел се надява срещата да даде подтик на " зелената " търговия, включително и за взаимното признание на артикули, въпреки и двете страни към този момент да не възнамеряват за работят за постигането на съглашение за свободна търговия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР