Високопоставени представители на Анкара и Вашингтон дадоха знаци, че двете

...
Високопоставени представители на Анкара и Вашингтон дадоха знаци, че двете
Коментари Харесай

Вашингтон и Анкара тушират дипломатическото напрежение

Високопоставени представители на Анкара и Вашингтон дадоха знаци, че двете страни вършат опити за туширане на дипломатическото напрежение сред двете страни, предизвикано от ареста на турски чиновници в консулства на Съединени американски щати.

Вицепремиерът на Турция Мехмет Шимшек разгласи, че дипломатическата рецесия била " пресилена " и скоро ще бъде уредена, съобщи в петък Ройтерс.

По време на събитие във Вашингтон Шимшек увери, че държавното управление му счита сигурността и сигурността на американските дипломати и чиновници в Турция за " топ приоритет ". По думите му задържането на няколко чиновници в дипломатическата задача на Съединени американски щати в страната е " рутинно " следствие.

" Не желаеме този спор да продължава и секунда повече ", заявява Шимшек в Търговската камара на Съединени американски щати.

Часове по-рано американският министър на защитата Джеймс Матис разяснява, че военните връзки сред двете страни не са наранени от дипломатическия спор.

" Това е съдружник от НАТО, ние ще се постараем да останем единни против общия ни зложелател и вършим добра работа дружно, войска с войска ", съобщи Матис на борда на боен аероплан, представен от Ройтерс.

Попитан дали чака дипломатическият спор да засегне бъдещи интервенции, Матис отговори, че не желае да спекулира. По думите му в предишното дипломатически разногласия не са засягали военните връзки.

Конфликтът сред Анкара и Вашингтон породи, откогато предходната седмица бяха повдигнати обвинявания в шпионаж на турски чиновник на американското генерално консулство в Истанбул. Той бе упрекнат за връзки с живеещия в заточение в Съединени американски щати просветител Фетхуллах Гюлен, който съгласно Анкара стои зад несполучливия опит за прелом, осъществен предходната година.

След ареста му посолството на Съединени американски щати в Турция разгласи в неделя, че стопира главната част от услугата по издаването на визи в американските дипломатически задачи в Турция, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган отвърна, че не признава към този момент американския дипломат Джон Бас за " представител на Съединените щати в Турция ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР